1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Najviša temperatura zraka ikad izmjerena na Zemlji

DHMZ, 8. 7. 2016. - U ljeti, s porastom temperature zraka, jedno od često postavljenih pitanja je: Koliko je iznosila i gdje je izmjerena najviša temperatura zraka na Zemlji?

Dugo vremena se kao službeni temperaturni rekord Svjetske meteorološke organizacije (WMO) uzimao podatak izmjeren u El Aziziju (Libija) 13. rujna 1922. Međutim Svjetska meteorološka organizacija (WMO) je 2011. godine poništila ovaj rekord kao službeni. U nastavku donosimo prijevod sažetka znanstvenog članka Zaključak WMO-a o navodnom temperaturnom ekstremu, izmjerenom u El Aziziju, Libija, 13. rujna 1922. u kojem su autori Khalid I. El Fadli i suradnici objasnili razloge poništenja rekorda i u kojem se navodi koji se podatak smatra najvišom temperaturom ikad izmjerenom na Zemlji:

Navodno je najviša temperatura od 58 °C (136,4 °F) bila je izmjerena 13. rujna 1922. godine u El Aziziju (40-ak kilometara jugozapadno od Tripolija) u današnjoj Libiji. Taj temperaturni rekord od 58 °C naveden je u brojnoj literaturi koja se bavi svjetskim rekordima kao najviša temperatura ikada izmjerena na Zemlji. Tijekom 2010. i 2011., Klimatološka komisija (CCI) WMO-a, specijalizirani međunarodni odbor sastavljen od meteoroloških stručnjaka, napravio je dubinsku analizu ovog rekorda za Svjetski arhiv vremenskih i klimatskih ekstrema WMO-a. Odbor je iznio pet osnovnih sumnji oko temperaturnog rekorda iz El Azizija iz 1922. koji glase:

  1. mogući problemi s instrumentima,
  2. vjerojatno nov i još neiskusan motritelj koji je obavio motrenje,
  3. nereprezentativna mikroklima mjerne postaje,
  4. loše slaganje ekstrema sa susjednim postajama,
  5. loše slaganje s kasnije izmjerenim temperaturama na postaji.

Temeljem navedenih sumnji, Arhiv vremenskih i klimatskih ekstrema WMO-a odbacio je 58 °C kao službenu najvišu temperaturu izmjerenu na Zemlji. Prema standardima WMO-a najviša temperatura zraka ikad izmjerena na Zemlji iznosi 56,7 °C i izmjerena je 10. srpnja 1913. godine u Greenland Ranchu (Death Valley) u Kaliforniji.

Cijeli člank objavljen u časopisu BAMS, možete pronaći ovdje.