1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Sunce naš (ne)prijatelj

Život na Zemlji, ovakav kakav ga danas poznajemo, ne bi bio moguć bez energije zračenja koja dolazi s nama najbliže zvijezde - Sunca.

Tek mali dio tog zračenja, koje se naziva ultraljubičastim (UV), ima vrlo važnu ulogu u mnogim procesima u biosferi (područje u kojem obitavaju svi živi organizmi na Zemlji).

Ljudima je UV zračenje bitno za proizvodnju D vitamina neophodnog za izgradnju i zdravlje kostiju, izlučivanje određenih hormona, djelovanje na krvožilni sustav i metabolizam te liječenje kožnih bolesti.

Blagodat od UV zračenja ovisi o količini zračenja. No, količina UV zračenja koje dolazi do površine Zemlje ovisi o ravnoteži stratosferskog ozona - atmosferskog plina koji apsorbira Sunčevo UV zračenje.

Kako je čovjek ispuštajući u atmosferu štetne plinove (freone, halone i metilbromid) narušio prirodnu ravnotežu stratosferskog ozona, odnosno doveo do njegovog smanjenja, porasla je količina UV zračenja koja dolazi do Zemljine površine. Povećana količina UV zračenja može štetno djelovati na cijelu biosferu pa tako primjerice može uzrokovati manjak hrane u morima (zbog smanjene produktivnosti fitoplanktonskih mikroorganizama) i smanjen urod biljaka na kopnu.

Kod ljudi, izloženost povećanoj količini UV zračenja, može uzrokovati razvoj zloćudnih tumora kože i melanoma. No, osim kože, na povećane količine UV zračenja vrlo su osjetljive oči, ali i cijeli ljudski imunološki sustav, koji zbog izlaganja prevelikim količinama UV zračenja može oslabiti čime se stvaraju preduvjeti za razvoj bolesti.

Da bi se smanjile moguće štetne posljedice povećanih količina UV zračenja na ljude, uvedena je mjerna veličina za UV zračenje - UV indeks - kojom se ljude upozorava na stupanj opasnosti zračenja. Također, stručnjaci su izradili preporuke za primjenu odgovarajućih zaštitnih mjera (link).

Na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda svakodnevno se objavljuju računalne prognoze UV indeksa za Hrvatsku i Europu, koje Vam mogu pomoći pri planiranju aktivnosti na otvorenom i primjene adekvatne zaštite od UV zračenja.

Uživajte u Suncu i neka ono bude Vaš prijatelj!