1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Sve o DHMZ-u u manje od 10 minuta

DHMZ, 7. 10. 2022. - Povodom 75 godina osnutka Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ-a) te u želji da korisnicima približimo sve djelatnosti i aktivnosti kojima se naši zaposlenici bave, snimili smo promotivni video. Video je nastao u suradnji s Akademijom dramskih umjetnosti, a između ostalog otkriva prekrasne lokacije meteoroloških, hidroloških postaja te postaja za praćenje kvalitete zraka diljem Hrvatske kao i vrijedne motritelje, zaposlenike i stručnjake DHMZ-a.

Meteorologija, hidrologija i kvaliteta zraka te znanstvena istraživanja djelatnosti su DHMZ-a.

One građanima olakšavaju planiranje svakodnevnih aktivnosti, omogućavaju izradu strategija održivog razvoja, štite ljudske života, okoliš i materijalna dobra, a donosiocima odluka osiguravaju analize i informacije za donošenje propisa i akcijskih planova.

Od svog osnutka, 1947. godine, zadaća je DHMZ-a motriti, istraživati i prognozirati vrijeme, klimu, vode i kvalitetu zraka.

Usluge i proizvodi DHMZ-a bitni su za sve ljudske djelatnosti i sastavni su dio svakodnevnog života građana Hrvatske. Od poljoprivrede, energetike, turizma, korištenja obnovljivih izvora energije, prometa, pa sve do privatnih i poslovnih odluka naših građana – znanje, iskustvo i rad stručnjaka DHMZ-a ključni su za dobrobit cjelokupnog društva.

Što je sve potrebno kako bi se došlo do kvalitetnih podataka i proizvoda DHMZ-a i kako oni nastaju? Kako su tehnološke i komunikacijske promjene u zadnjih 75 godina utjecale na rad stručnjaka? Koja je uloga laboratorija u radu DHMZ-u? Što predstavljaju METMONIC, VEPAR i AIRQ? Što je to transformacija Hrvatske u klimatski neutralno društvo?

Dr. sc. Kristian Horvath, načelnik Sektora za meteorološkoga istraživanja i razvoj, Darijo Brzoja, voditelj Službe za modeliranje kvalitete zraka, istraživanje i primjenu, dr. sc. Tatjana Vujnović, voditeljica Službe za hidrološke studije, analize i prognoze i Lidija Fuštar, voditeljica Službe Pomorski meteorološki centar u videu, koji je nastao povodom obilježavanja 75 godina DHMZ-a, gledateljima otkrivaju odgovore na ta, ali i na mnoga druga pitanja.