1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Međunarodni dana žena 2020.: ECMWF predstavlja žene u znanosti

DHMZ, 6. 3. 2020. - Uoči Međunarodnog dana žena 2020., Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) svakodnevno do 8. ožujka na svojim stranicama predstavlja čelnice i stručnjakinje iz svijeta meteorologije te donosi njihovu priču o inspiraciji za putovanje koje ih je dovelo do pozicije gdje su danas i koje savjete mogu dati novim generacijama meteorologinja i meteorologa. Danas su objavili priču naše glavne ravnateljice Branke Ivančan-Picek:

Na DHMZ-u radim od 1979., prvo na Odjelu za prognozu vremena, a potom od 2001. godine kao pomoćnica ravnatelja, gdje sam koordinirala istraživanje i ključne operativne zadatke Sektora za meteorološka istraživanja i razvoj.

Kako je izgledao moj put? Otkad sam krenula u školu voljela sam matematiku, fiziku i prirodu, posebno njihovu praktičnu primjenu, a meteorologija posebno objedinjava ta područja. Moja odluka da doktoriram s temom Jadranskog mezoskalnog vrtloga na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu potvrdila mi je da će se moja karijera usredotočiti na prognoziranje vremena. Sa zadovoljstvom podupirem sljedeću generaciju meteoroloških znanstvenica i znanstvenika te sam mentor studentima na diplomskom i doktorskom studiju Sveučilišta te sudjelovanjem u fakultetskim odborima za ocjenjivanje diplomanata.

Glavni izazov bio mi je, kao što je za očekivati, usklađivanje profesionalnih i obiteljskih obveza i odgoj dviju danas uspješnih kćeri. Obiteljska podrška pomogla mi je i nastavlja pomagati da se osjećam sigurno i ugodno kako u svom životu tako i na poslu – a to je jako važno.

Moja preporuka mladim ženama u znanosti danas je osim ulaganja energije i truda u posao potrebno je i vjerovati u sebe te biti sigurni da možete i da ćete uspjeti. Drugi ne smiju ograničavati vaš uspjeh. Zapamtite da su vaši neuspjesi ponekad bitan dio putovanja do uspjeha; uzdignite se i počnite iznova – to će vas dovesti do vašeg cilja.

Imajući to na umu, uspjeh ne bi trebao ovisiti o tome kojeg ste spola.