1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Pristup Republike Hrvatske EUMETSAT-u

U utorak, 4. prosinca 2001. u Darmstadt-u će se održati svečanost pristupa Republike Hrvatske u pridruženo članstvo međuvladine organizacije EUMETSAT. Pristup toj organizaciji utvrđen je Ugovorom o pridruženom članstvu kojeg su potpisali ministar Znanosti i tehnologije prof. dr. sc. Hrvoje Kraljević, u ime Vlade Republike Hrvatske i dr. sc. Tillman Mohr, u ime organizacije EUMETSAT u Zagrebu 2. srpnja 2001. godine.

Svečanost pristupa Republike Hrvatske kao pridruženog člana provest će se na godišnjoj Skupštini organizacije EUMETSAT - 4. prosinca 2001. (oko 9 sati). U 11 sati započet će svečanost podizanja hrvatskog stijega. Svečanosti će pored predstavnika svih članica organizacije EUMETSAT u ime Republike Hrvatske prisustvovati pomoćnik ministra Znanosti i tehnologije prof. dr. sc. Davor Butković, a u ime Državnog hidrometeorološkog zavoda ravnatelj dr. sc. Branko Gelo i mr. sc. Ivan Čačić, načelnik Odjela za vremenske analize i prognoze.

EUMETSAT je međuvladina organizacija koju tvori 18 punopravnih europskih zemalja članica (Austrija, Belgija, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Portugal, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska i Velika Britanija) te 3 pridružene zemlje članice (Mađarska, Poljska, Slovačka).

EUMETSAT je vlasnik europskih meteoroloških satelita te satelitskih podataka nužnih za:

  • praćenje vremenskih nepogoda (oluje, požari, poplave)
  • > vrlo kratkoročnu vremensku prognoz,
  • > numeričku vremensku prognozu
  • > proučavanje lokalne klime i globalnih klimatskih promjena

Prava i obveze koje proizlaze iz članstva u organizaciji EUMETSAT Republika Hrvatska ostvaruje isključivo preko Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ-a) kroz koji će ostvarivati pravo raspolaganja sadašnjim i budućim satelitskim podacima i produktima te programskim paketima te pravo na kontrolu i uređivanje tržišta satelitskih podataka i produkata na području Republike Hrvatske. Naime, već sada satelitski podaci čine 85% svih izmjerenih meteoroloških podataka u svjetskim razmjerima, dok će kroz 3 godine taj će udio prijeći 90%.

Hrvatski meteorolozi očekuju da će podaci s meteoroloških satelita doprinijeti značajnom napretku na mnogim područjima - npr. u vrlo kratkoročnoj vremenskoj prognozi, agrometeorologiji, ekologiji, hidrologiji, kao i  boljem prikazu meteorološke informacije raznim korisnicima, posebno javnosti.