1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


140-godišnjica meteoroloških mjerenja na Opservatoriju Zagreb Grič

DHMZ, 3. 12. 2001. − U subotu, 1. prosinca 2001. godine na zgradi Državnog hidrometeorološkog zavoda svečano je otkrivena spomen-ploča prigodom obilježavanja 140. obljetnice početka rada Opservatorija Zagreb-Grič.

U toj se je zgradi u to doba nalazila Kraljevska velika realka, Zagrepčanima poznata kao velika realka. Meteorološka mjerenja započela su 1. prosinca 1861. godine. Prvi upravitelj realke Josip Torbar najzaslužniji je za postavljanje meteorološke postaje.

Mjerenja je od samog početka sve do svog odlaska u mirovinu, punih 30 godina, obavljao uz svoj redoviti posao profesora fizike na realci Ivan Stočir.

Od 1865. godine meteorološki podaci s Griča počinju se slati u Beč. Zaslugom profesora Stožira postaja se oprema sa sve više instrumenata, od 1880. godine na njoj se nalaze i autografi za neprekidno praćenje temperature, tlaka te smjera i brzine vjetra, a uveo je i mjerenja ozona. Stožirov meteorološki rad bio je zapašen i cijenjen i izvan Hrvatske.

Meteorološki podaci na meteorološkoj postaji na Griču u proteklih su 140 godina mjereni svakodnevno, bez prekida čak i u ratna vremena. Rijetki gradovi u svijetu mogu se pohvaliti s tako dugim nizovima podataka bez kojih bi bilo nemoguće istraživati klimatske promjene. Stoga su meteorolozima, posebno klimatolozima, grički podaci od neprocjenjive vrijednosti.

Spomen ploču su podigli Geofizički odsjek PMF-a, Državni hidrometeorološki zavod i Hrvatsko meteorološko društvo. Tekst spomen-ploče sastavio je prof. dr. Ivan Penzar, dugogodišnji profesor s Geofizičkog zavoda PMF-a, koji je spomen-ploču i otkrio.