1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Kuća Velebita u Krasnom − Velebit u malom

DHMZ, 3. 8. 2017. − Meteorološke i klimatološke osobitosti Velebita, njegova bogata flora i fauna, posebno bogat svijet podzemlja - spilje i jame, karakteristike života uz planinu dočarani su interaktivnim postavom Kuće Velebita u Krasnom, novom centru za posjetitelje NP Sjeverni Velebit, otvorenom 2. kolovoza 2017. Na osmišljavanju postava sudjelovao je velik broj stručnjaka iz raznih prirodoslovnih područja, pa tako i meteorolozi DHMZ-a.

Velebit, najduža, a za mnoge i najljepša planina u Hrvatskoj, od davnina je zbog svojih kontrasta i specifičnosti koji istovremeno očaravaju i plaše, opjevan i opisan u pričama, legendama. S jedna strane Velebit je bogat šumom, a s druge strane ogoljen do suhog kamena zbog bure koja može nemilice puhati orkanskom brzinom (preko 118 km/h). Boraveći na Velebitu možete u kratkom vremenu iskusiti razne meteorološke (ne)prilike: tuču, maglu, snijeg... Može vam biti jako, jako hladno ili vrlo vruće... Oblaci nad Velebitom stvaraju posebnu čaroliju.

Sezona posjeta NP Sjeverni Velebit je od proljeća do jeseni, a otvorenjem centra za posjetitelje njegove ljepote i čudi postaju dostupne tokom cijele godine. Sadržaj centra će se stalno nadopunjavati i proširivati i time motivirati posjetitelje da ponovo dođu.

Izgradnja centra za posjetitelje Kuće Velebita financirana je sredstvima EU te nacionalnim sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva zaštite okoliša i energetike.