1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - zanimljivosti


Satelitski prikaz vremenskih zbivanja u 2015. godini

DHMZ, 1. 2. 2016. - Europska organizacija za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT) je na svojem You Tube kanalu objavio video animaciju vremena i vremenskih prilika kroz cijelu 2015. godinu.

Ovakve vrste animacija vrlo su vrijedan alat za shvaćanje dinamike naše atmosfere, a služe i kao vrlo živopisan uvid u pojedine vremenske formacije, njihov postanak i razvoj. Meteorolozima i srodnim stručnjacima ovakve animacije između ostalog mogu služiti za praćenje ponašanja mnogih dugoperiodičkih poremećaja koji se protežu preko velikih dijelova našeg planeta kao npr. El Niño.
Animacija se sastoji od niza slika sa geostacionarnih satelita, ne samo organizacije EUMETSAT, nego i partnera - Američke nacionalne oceanografske i atmosferske službe (NOAA) i Japanske meteorološke agencije (JMA). Slike su odabrane iz infracrvenog dijela spektra kako bi praćenje oblačnih sustava bilo moguće bez obzira na doba dana, odnosno položaj Sunca. Podloga za infracrvene slike vremena je tzv. Blue Marble Next Generation mapa Zemlje koja se mijenja s obzirom na godišnje doba.

Zanimljivo je dodati da je prvi meteorološki satelit Tiros 1 lansiran 1. travnja 1960. godine a posljednjih 30-ak godina meteorološki sateliti pružaju i predstavljaju iznimno značajan uvid u ponašanje i promjene atmosfere kroz dulji vremenski rok.

Pogledajte video animaciju vremena i vremenskih prilika: