1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Obalna upozorenja na Meteoalarmu

DHMZ, 31. 5. 2016. - U sklopu EUMETNET-ovoga projekta Meteoalarm DHMZ već sedam godina izrađuje upozorenja na potencijalno opasne vremenske pojave. S početkom klimatološkog ljeta, 1. lipnja 2016. godine, DHMZ počinje izdavati i obalna upozorenja. Upozorenja će biti za maksimalne očekivane udare vjetra i to za 6 klimatoloških područja hrvatskoga dijela Jadrana (slika 1.).

Slično kao i kod već postojećih upozorenja za kontinentalno područje, područja na hrvatskom dijelu Jadrana će biti obojana u svijetloplavo odnosno u tekstualnom dijelu u zeleno kada nema upozorenja, a u žuto, narančasto ili crveno ovisno o razini opasnosti od vjetra.
Već i sama boja daje informaciju i prvu naznaku o snazi vjetra. Kao i do sada, cilj nije bezrazložno uzbunjivanje javnosti, već informiranje o mogućem opasnom vremenu te preporuka da se planirane aktivnosti na moru prilagode vremenskim uvjetima.
Žuto upozorenje koje predstavlja najnižu razinu opasnosti je razmjerno često. Naime statistički gledano, gotovo svaki treći dan na Jadranu puše neki jaki vjetar. Stoga bismo ga mogli nazvati i upozorenjem za male brodove i neiskusne moreplovce, a takvih se mnogo očekuje u ljetnoj turističkoj sezoni.
Narančasto upozorenje znači da se očekuje vjetar opasan i za veća plovila te ukazuje i na mogućnost poremećaja pomorskoga prometa. Pretežno olujni vjetar, naime, može ometati katamarane i trajekte pa se onima koji putuju preporučuje pratiti putne informacije.
Najviši, crveni, stupanj upozorenja podrazumijeva još višu razinu opasnosti te podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu kao primjerice kod ekstremnog, srećom i rijetkog, orkanskoga juga (slika 2.).

Važno je napomenuti da se razine upozorenja obalnih i susjednih kopnenih područja ne moraju poklapati s obzirom da se uzimaju u obzir drugačiji kriteriji, a i posljedice opasnih pojava razlikuju se na kopnu i na moru (kao što je vidljivo i na primjeru drugih pomorskih država koje daju Meteoalarm upozorenja za obalna područja). Na Sredozemlju smo, pak, među prvima jer slična obalna upozorenja trenutno izdaje još samo Španjolska.

Svakako valja naglasiti da Pomorski meteorološki centar (PMC), sa sjedištem u Splitu i uredom u Rijeci, ima jako dugu tradiciju izdavanja pomorskih meteoroloških prognoza. Od 1947. godine od kada je u sastavu DHMZ-a, a pri drugim institucijama još i dulje, meteorolozi PMC-a redovno izdaju pravovremena i cjelovita pomorska upozorenja u skladu s međunarodnom SOLAS konvencijom (Safety of life at sea). Kroz Meteoalarm sustav, sada će i šira javnost te brojni turisti moći svakodnevno pratiti upozorenja na vjetar. Ipak, one iskusne, ali i manje iskusne pomorce, upućujemo da svakako redovito prate pomorske prognoze koje se pišu više puta dnevno te prevode na još tri jezika.

Slika 1. Područja na Jadranu za koja se izdaju obalna upozorenja
Slika 2. Razorni učinak jugozapadnjaka i juga koje je puhalo od 30. 1. do 1. 2. 2015., izvor DVD Komiža