1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Božo Kralj – gospar motritelj volonter

DHMZ, 31. 1. 2023. - Samo radi i radi i ne misli na zlo, tako je jednom prilikom novinarima gospar Božo Kralj objasnio koja je tajna njegove dugovječnosti. U svojih 107 godina života (r. 9. listopada 1915. - u. 30. siječnja 2023.) stekao je bogato životno iskustvo, preživio mnoge nedaće i neumorno radio, ali i motrio vrijeme. Nevjerojatnih 67 godina izvještavao je o količini i vrsti oborine, vjetrovima i grmljavinskim nepogodama bilježeći podatke na kišomjernoj postaji Pridvorje u Konavlima, jednom od tri najkišovitija područja u Hrvatskoj.

Priznanja i pohvale koja je često dobivao od Državnog hidrometeorološkog zavoda u svojoj dugoj motriteljskoj karijeri svjedok su njegovog savjesnog rada i doprinosa kvaliteti meteoroloških podataka koji su temelj svih aktivnosti DHMZ-a.

Božo Kralj, osim što je bio najstariji stanovnik Konavala, bio je i najdugovječniji motritelj volonter vremenskih prilika i neprilika DHMZ-a koji je u svojem radu vrijedno i savjesno nastavio tradiciju prvih sustavnih meteoroloških mjerenja koja su u Dubrovniku započela daleke 1851. godine.

U zasluženu motriteljsko mirovinu na vlastiti zahtjev otišao je 2019. Njegova posvećenost motrenju stanja vremena konavoskog kraja ostat će nam zauvijek u sjećanju, ali i vrijedan dio intelektualne nacionalne riznice meteoroloških podataka o kojoj skrbi DHMZ.

Hvala gosparu Božo na vremenu koje ste uložili bilježeći vrijeme!

Božo Kralj