1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Zima je konačno stigla!

DHMZ, 31. 1. 2012. - Ovaj tjedan valja se pripremiti na hladnoću pojačanu vjetrom, a i u većem dijelu sljedećega tjedna bit će prilično hladno. Osjetu hladnoće pridonosit će i povremeno umjeren, gdjegod i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu i olujna bura, koja će sljedećih dana još pojačati.

Najnoviji prognostički izračuni ukazuju na veću vjerojatnost pojave snijega i zadržavanje snježnog pokrivača. Snijega će osim u unutrašnjosti povremeno biti i u primorju. U unutrašnjosti će više snijega biti u nizinama istočne Hrvatske, te u Gorskom kotaru i Lici. Snijega će povremeno biti i na Jadranu i to već sutra kada se mjestimice očekuje i stvaranje snježnog pokrivača.

Temperatura zraka će u unutrašnjosti po cijele dane biti ispod 0 °C, a tijekom noći i jutra može se spustiti i ispod -10 °C, a ponegdje, osobito u gorju, ispod -15 °C. Hladno će biti i na Jadranu. U mnogim primorskim mjestima minimalna temperatura zraka bit će ispod 0 °C, a ni najviša dnevna neće biti znatno viša, pri čemu će osjet hladnoće biti znatno veći zbog vjetrovita vremena.

Ukoliko se ostvare današnje prognoze, desetodnevno razdoblje (30. 01. - 08. 02.) koje je pred nama bit će do sada najhladniji dio zime 2011./2012. Snijeg koji se očekuje u tom razdoblju u nizinama Hrvatske dobro će doći zbog zaštite usjeva. Međutim, snijeg, vjetar i hladnoća izazivat će teškoće u prometu, na što ćemo redovito upozoravati putem Upozorenja na web stranici DHMZ-a, web stranice Meteoalarma i u našim prognozama u javnim medijima.

Najnovije dugoročne sezonske prognoze za veljaču pokazuju da će srednja mjesečna temperatura zraka na području cijele Hrvatske u mjesecu veljači biti niža od prosječne, tek ponegdje oko prosječne, pri čemu će prva polovina mjeseca biti hladnija od druge. Prognoze za ožujak upućuju na prosječne vremenske prilike dok će travanj biti, vjerojatno, malo topliji u usporedbi s 30-godišnjim klimatološkim srednjacima. Naravno, odstupanja su uvijek moguća s obzirom da u ožujku i travnju ulazimo u rano proljeće kada je vrijeme u prosjeku znatno promjenjivije.

dr. sc. Vlasta Tutiš i Zoran Vakula, dipl. ing