1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Još čvršća suradnja konzorcija ALADIN, LACE i HIRLAM – bolje prognoze za sve

DHMZ, 30. 11. 2020. - Nacionalne meteorološke službe, njih 26[1] iz konzorcija ALADIN, LACE i HIRLAM udružile su se u novi - ACCORD konzorcij (A Consortium for Convection-scale modelling Research and Development) i potpisale 27. 11. 2020. Sporazum o suradnji.

Sporazumom učvršćuju svoju suradnju u unaprjeđivanju kratkoročne[2] vremenske prognoze i omogućavanju bolje usluge društvu. Time je otvoreno je novo poglavlje suvremene meteorologije. Vrijeme je produbljivanja i proširivanja međunarodne suradnje radi osiguranja najbolje moguće podrške društvu. Na taj će način meteorološka zajednica nastaviti pomagati u zaštiti života i imovine i podržavati društvenu dobrobit. Poboljšane meteorološke usluge bolje će pomoći građanima u ublažavanju negativnih utjecaja vremena i klime koje prijete životu, zdravlju, gospodarstvu i imovini zemlja zajednice te će dati podršku odgovornima u prilagodbi na klimatske promjene.

Svjesni kako vrijeme ne poznaje granice, u Europi postoji tradicija suradnje u meteorologiji te su osnovani Europska organizacija za korištenje meteoroloških satelita (EUMETSAT), Europsko udruženje nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi (EUMETNET) te Europski centar za srednjoročne[3] vremenske prognoze (ECMWF). S druge strane, kratkoročne numeričke vremenske prognoze visoke prostorne rezolucije odgovornost su nacionalnih meteoroloških službi. Od 1980-ih godina službe su surađivale unutar nekoliko regionalnih konzorcija. Tri konzorcija (ALADIN, LACE I HIRALM) odlučila su ući u šire partnerstvo što je rezultiralo jedinstvenom suradnjom 26 europskih zemalja, sjeverne Afrike i Turske.

Ovim će partnerstvom nacionalne službe zajednički unaprjeđivati znanstvene spoznaje na području prognoze vremena i razvijati nove algoritme kako bi doskočile tehnološkim izazovima i velikoj količini podataka, a sve u svrhu davanja točnije vremenske prognoze. Novi će ACCORD konzorcij usko surađivati s EUMETSAT-om, EUMETNET-om i ECMWF-om.

Ovim će se partnerstvom unaprijediti i ojačati istraživanje i razvoj koda za numeričke modele prognoze vremena (NWP modele) i proširiti suradnja na nove komponente složenog prognostičkog sustava s učinkovitijim održavanjem. Izrada i isporuka operativnih NWP prognoza ostat će organizirana na nacionalnoj ili regionalnoj razini i redovito će se nadograđivati inovacijama razvijenim unutar zajedničkog konzorcija.

Video o dobrobitima novog konzorcija za zajednicu nalazi se ovdje.

Konzorciji ALADIN i HIRLAM sklopili su prvi sporazum o suradnji 2005., a 2014. sklopili su novi.

Hrvatska je članica ALADIN programa suradnje od 1995. godine, a prognoze hrvatskom verzijom modela (ALADIN-HR) izrađuju se u Državnom hidrometeorološkom zavodu od 2000. Više informacija možete pronaći ovdje.[1] ALADIN: Alžir, Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Francuska, Mađarska, Maroko, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Tunis,Turska.
LACE: Austrija, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija
HIRLAM: Danska, Estonija, Finska, Island, Irska, Litva, Nizozemska, Norveška, Španjolska, Švedska

[2] kratkoročna prognoza – prognoze do tri dana unaprijed

[3] srednjoročne prognoze – prognoze od tri do deset dana unaprijed