1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Nastaje li u Sredozemlju medicane?

DHMZ, 28. 10. 2021. - Posljednjih dana do nas stižu vijesti o ekstremnim i rekordnim oborinama na jugu Italije. Nakon kratkog smirivanja vremena konvektivna aktivnost se u Sredozemlju ponovo pojačava te se stvara ciklona (slika 1.) za koju možemo reći da će u drugom dijelu petka te u subotu imati neke slične karakteristike tropskog ciklona (TC). Naime TC imaju duboku toplu jezgru, osnosimetričnu strukturu sa središtem bez vjetra (takozvano oko) i stalne brzine vjetra uraganske jakosti (engl. hurricane-force strength). Ciklone takvih ili sličnih karakteristika u Sredozemlju se često nazivaju medicane (od engl. Mediterranean Hurricane - mediteranski tropski ciklon ili mediteranski uragan).

Slika 1. Potencijalni medicane u nastanku, 28. 10. 2021, 10:45 UTC, izvor: EUMETSAT, MSG satelit, DHMZ

Talijanska nacionalna meteorološka služba je putem Meteoalarm servisa je za ovaj medicane tj. sustav Apollo izdala crveno upozorenje za grmljavinsko nevrijeme, obilnu kišu i vjetar za područje Kalabrije i Sicilije. No, upozorenja vrijede i za područje Sardinije te još neke regije u Italiji.

Medicanei su relativno rijetke meteorološke pojave koje nastaju u Sredozemnom moru. Razvijaju se u početku kao tipične izvantropske ciklone u baroklinom okruženju i zatim doživljavaju tranziciju u tropske. Ovo je prva takva oluje ove sezone, a prosječno se pojavljuju 1 do 3 godišnje. Većina nastalih sustava pritom ostaje pri ili ispod jačine tropske oluje, no ponekad se može dogoditi da neke oluje dostignu i kategoriju 1 na ljestvici jačine uragana (Saffir-Simpson skala uragana). No treba spomenuti da i dalje nedostaje službeni dogovor oko definicije mediteranske tropske ciklone što dodatno otežava njihovu službenu i objektivnu klasifikaciju.

Klimatološke studije sugeriraju da se uslijed globalnog zagrijavanja broj takvih ciklona najvjerojatnije neće značajnije mijenjati, no njihov će intenzitet biti izraženiji kao i njihov životni vijek (Cavicchia and von Storch, 2012; Walsh et al., 2014; Romera et al., 2017; Romero and Emanuel, 2017; González-Alemán et al., 2019).

Za nastanak medicanea potrebna je relativno topla morska površina, od 15 °C do 26 °C, zbog čega je idealno vrijeme za njihov nastanak kraj ljeta i početak jeseni, a najčešće se javljaju u rujnu, visoka temperatura zraka te iznenadni prodor hladnijeg zraka da bi se razvila nestabilnost iz koje bi se dalje razvio sustav oluja pa naposljetku i medicane. Prosječne veličine takvih sustava kreću se od 70 km do 300 km, njihov životni vijek je od 6 sati do otprilike 5 dana, a brzina vjetra u medicaneu može doseći i 160 km/h (slika 2.). Na satelitskim snimkama mogu se prepoznati kao oblačni sustavi s okom, slično kao i kod uragana, no sustavi su bitno drugačiji po svom nastanku, a neke od razlika između njih navedene su u tablici 1.

Tablica 1. Usporedba karakteristika tipičnih medicanea i uragana

Medicane Uragan
Veličina (km) 70 - 300 300 - 2000
Životni vijek 6 h do 5 dana 1 dan do mjesec dana
Maksimalna brzina vjetra (km/h) ~ 150 >250

Slika 2. Ianos - The Copernicus Santinel-3, 17. rujna 2020., 8:48 UTC - prema analiziranim podacima i posljedicama najintenzivniji medicane u Sredozemlju do sada.