1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Izgledi za El Niño ove godine: 50 − 60 %

WMO, 28. 4. 2017. − U novom izvještaju Svjetska meteorološka organizacija (WMO) upozorava kako postoje izgledi od 50 % do 60 % da će se sredinom ili krajem 2017. formirati El Niño.

El Niño/južna oscilacija (ENSO) je prirodna pojava koja se sastoji od fluktuacije temperatura oceana u srednjem i istočnom ekvatorijalnom Pacifiku u kombinaciji s promjenama u atmosferi. Ova pojava ima značajan utjecaj na vremenske obrasce u mnogim dijelovima svijeta i podiže globalno temperaturu zraka.

Nakon graničnih slabih La Niña/hladnih i neutralnih uvjeta u drugoj polovici 2016., površinske temperature mora i većina atmosferskih polja u siječnju 2017. vratili su se na neutralnije ENSO razine, što se nastavilo do sada.

Međutim, površinske temperature mora u krajnjem istočnom Tihom oceanu tijekom veljače i ožujka povećale su se na 2,0 °C ili više iznad prosjeka, što je dovelo do jakih kiša i slabljenja pasata s Otočja Galapagos do obala Ekvadora i Perua. Ovo lokalizirano zagrijavanje, u Peruu poznato kao "obalni El Niño", razlikuje se od poznatijeg El Niño obrasca zagrijavanja, ali je njegov utjecaj na pogođena područja bio jednako značajan.

Mnogi od analiziranih klimatskih modela ukazuju na to da će se neutralni uvjeti u čitavom bazenu nastaviti kroz lipanj 2017. Posljedični razvoj El Niño događaja u drugoj polovici 2017. izgledniji je od nastavka neutralnih uvjeta. Prema ovoj obavijesti, pojava La Niñe čini se vrlo neizglednom. Izvještaj je rezultat konsenzusa koji se temelji na podacima vodećih centara iz cijelog svijeta koji prate i predviđaju ovu pojavu, kao i stručne procjene rezultata klimatskih modela.

Treba imati na umu da su predviđanja ENSO-a za drugu polovicu godine načinjena prije svibnja ili lipnja obično manje sigurna od predviđanja načinjenih kasnije tijekom godine.

Još su svježa sjećanja na snažni El Niño iz sezone 2015. − 2016 ., koji je bio povezan sa sušama, poplavama i blijeđenjem koralja u različitim dijelovima svijeta i koji je u kombinaciji s dugoročnim klimatskim promjenama doveo do porasta globalnih temperatura do novih rekordno visokih razina u 2015. i 2016., rekao je Maxx Dilley, direktor WMO-ova Odjela za predviđanja klime i prilagodbe.

Točna predviđanja posljednjeg El Niña spasila su nebrojene živote. Naša uvelike unaprijeđena sposobnost predviđanja El Niña i La Niñe pridonosi javnom dobru i od ključne je važnosti za sigurnost sektora poljoprivrede i proizvodnje hrane, upravljanje vodnim resursima i javnim zdravljem, te smanjenje rizika od katastrofe, rekao je g. Dilley.

Učinci El Niña na regionalnu klimu nikad nisu potpuno isti, već ovise o intenzitetu događaja, dobu godine kada se on formira i međudjelovanju s drugim klimatskim obrascima.

Također treba uzeti u obzir da El Niño i La Niña nisu jedini čimbenici koji utječu na globalne klimatske obrasce. Primjerice, površinske temperature mora u Indijskom oceanu, jugozapadnom Tihom oceanu i tropskom Atlantskom oceanu također imaju poznat učinak na klimu susjednih kopnenih područja.

Pažljivo ćemo pratiti stanje ENSO-a. Tijekom sljedećih mjeseci zajednica koja se bavi predviđanjima klime rutinski će generirati detaljnije interpretacije regionalne klimatske varijabilnosti, koje će biti dostupne putem WMO-ovih regionalnih klimatskih centara i nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi.

Svjetska meteorološka organizacija je mjerodavni glas sustava
Ujedinjenih naroda o vremenu, klimi i vodi.
Web-stranica WMO-a: public.wmo.int

Za više informacija kontaktirajte: Clare Nullis, službenicu za odnose s medijima. E-pošta: cnullis(at)wmo.int. Telefon: 41227308478 ili mobitel: 41797091397

Napomene:

El Niño se obično povezuje s toplim i suhim uvjetima u južnim i istočnim kopnenim područjima Australije, Indonezije, Filipina, Malezije i središnjih pacifičkih otoka kao što su Fidži, Tonga i Papua Nova Gvineja. Tijekom ljetne sezone na sjevernoj hemisferi monsunske kiše u Indiji obično su manje obilne nego što je to uobičajeno. Tijekom zime na sjevernoj hemisferi, suši uvjeti nego što je to uobičajeno obično su prisutni u jugoistočnoj Africi i u sjevernom Brazilu.

Iznadprosječne količine oborine obično su prisutne uz Zaljevsku obalu SAD-a, zapadnu obalu tropske Južne Amerike (Kolumbija, Ekvador i Peru) i od južnog Brazila do središnje Argentine. Količine oborine također su veće od normalnih u dijelovima južne Afrike (Kenija, Uganda). El Niño se povezuje s blažim zimama u sjeverozapadnoj Kanadi i Aljasci zbog manjeg broja prodora hladnog zraka s Arktika, što je posljedica velikog područja nižeg tlaka zraka čije je središte u Aljaškom zaljevu/sjevernom Tihom oceanu.

WMO-ova animacija El Niño događaja dostupna je ovdje.