1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Meteoalarm u Zagrebu

DHMZ, 27. 9. 2019. - Sastanak grupe stručnjaka za meteorološka upozorenja okupljenih na projektu EMMA-Meteoalarm (European Multiservice Meteorological Awareness) održan je u Zagrebu od 26. do 27. rujna 2019. u organizaciji DHMZ-a i Austrijske meteorološke službe (ZAMG), dugogodišnjeg koordinatora projekta.

DHMZ je dio Meteoalarm projekta 10 godina. Sve naprednije tehnologije povećavaju mogućnosti izdavanja pravodobnih upozorenja. Veselimo se novoj fazi koja donosi nova poboljšanja za cijelu zajednicu, rekla je glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek prilikom otvaranja sastanka.

Projekt je ušao u novu fazu (razdoblje 2019. – 2023.) stoga je naglasak ovog redovnog godišnjeg sastanka bio na redizajnu web stranice, koji će koordinirati ZAMG u suradnji sa svim Meteoalarm partnerima. Osim upozorenja na opasne vremenske pojave predviđeno je da će stranica uključiti dodatne sadržaje koji će javnost dodatno informirati o opasnim vremenskim pojavama s obzirom da se prema klimatskim projekcijama u budućnosti očekuje porast broja ekstremnih događaja. Raspravljalo se i o razvoju CAP protokola (CommonAlertProtocol – XML standard za uzbunjivanje) u suradnji s OASIS-om, vodećom neprofitabilnom organizacijom za razvijanje inteligentnih rješenja za razmjernu informacija putem Interneta. Kako vrijeme ne poznaje granice te u funkciji efikasnijeg prosljeđivanja informacija o opasnom vremenu iduća faza projekta bit će posvećena i osnaživanju razmjene informacija među susjednim zemljama te će im projekt Meteoalarm biti podrška u realizaciji.

EMMA i Meteoalarm web stranica predstavljaju jedan od najuspješnijih i najvidljivijih dostignuća Europskog udruženja nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi (EUMETNET). Meteoalarm je jedinstveni servis u Europi koji objedinjuje najave opasnih vremenskih pojava nacionalnih meteoroloških, u nekim slučajevima i hidroloških službi, svaka za svoju zemlju, lako je dostupan javnosti, jednostavan je i razumljiv svakome. Simbolima i bojom kodiranim kartama daju se najsvježija upozorenja na očekivano opasno vrijeme za tekući i sutrašnji dan još od 23. ožujka 2007. Partneri u Meteoalarm projektu redovno se sastaju svake godine kako bi pratili, ali i unaprjeđivali sustav upozorenja razvijajući standarde i suradnju s partnerima poput Civilne zaštite te ostalih djelatnosti uključenih u smanjenje rizika od katastrofa. Hrvatska, koju zastupa DHMZ, postala je članicom EUMETNET-a 2007. nakon čega je pristupila i većini programa koji se odvijaju u okviru ove inicijative, pa tako i Meteoalarmu. Opsežne i složene pripreme za operativno uključivanje u program potrajale su sve do kraja 2008., kada su se svakodnevno počela izrađivati upozorenja na opasne vremenske pojave u predoperativnoj probnoj fazi, a 17. srpnja ove godine prošlo je točno 10 godina otkada su upozorenja za Hrvatsku postala dostupna javnosti na platformi Meteoalarm.