1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


U Hrvatskoj započela implementacija NOAA-nog programa pripravnosti na vremenske nepogode

DHMZ, 27. 9. 2018. − Pozdravnim riječima Branke Ivančan-Picek, ravnateljice DHMZ-a, Igora Milića, načelnika Sektora za civilnu zaštitu DUZS-a i Ayse Sezin Tokar iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) započela je u Zagrebu dvodnevna radionica projekta Weather Ready Nations (WRNs - Narodi pripravni na vrijeme). Ova radionica prva je od ukupno pet planiranih radionica koje će se provoditi u sklopu dvoipolgodišnjeg projekta koji je osmislila NOAA, a započeo je u ožujku ove godine.

Iz Hrvatske na radionici sudjeluju stručnjaci DHMZ-a i DUZS-a te zajedno s američkim partnerima iz Nacionalne oceanografske i atmosferska službe (NOAA) i Hidrološkog istraživačkog centra definiraju najbolje načine implementacije američke prakse u skladu s potrebama i specifičnostima Hrvatske. Namjera je u sljedeće radionice uključiti i operatore kritične infrastrukture, posebice prometa, energetike i poljoprivrede, a kako bi se što bolje pripremili za moguće posljedice ekstremnih vremenskih prilika. Rezultati projekta trebali bi biti značajan ulazni parametar za sustave primanja i obrade podataka u realnom vremenu i s time u vezi donošenje odluka u kriznim situacijama, bez kojih se ne može zamisliti suvremeni centar kriznih stožera.

WRNs je sastavno dio NOAA-inog programa kojem je težište na pripravnosti i otpornosti na ekstremne vremenske, hidrološke i klimatološke događaje. Program je razvijen najprije u SAD-u, a od 2016. godine započela je njegova međunarodna implementacija u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom (WMO). Hrvatska je prva europska zemlja u kojoj se implementira ovaj program, a DHMZ ima vodeću ulogu. Strukturni projekti METMONIC i AIRQ koje provodi DHMZ dodatno će pridonijeti ostvarivanju cilja WRNs-a, koji se financira sredstvima USAID-a.

Slika 1. Sudionici radionice ispred Kongresnog centra Kraš u Zagrebu.
Slika 2. Radna atmosfera s radionice.
Slika 3. Ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek, američki partneri Ayse Sezin Tokar (USAID), Rochelle Campbell (Hidrološki istraživački centar) i Dan Beardsley (NOAA) te Dijana Oskoruš i Tatjana Vujnović (DHMZ).