1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Izvršno vijeće WMO: Podrška globalnom planu

DHMZ, 27. 6. 2016. - Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je 24. lipnja 2016. u Ženevi sljedeće priopćenje za medije: Izvršno vijeće Svjetske meteorološke organizacije na godišnjem je sastanku odlučilo ojačati svoju podršku međunarodnom sporazumu o klimatskim promjenama, smanjivanju rizika od vremenskih nepogoda i održivom razvoju.

Na sastanku su bili nazočni i visoki predstavnici privatnih kompanija koji su tako postavili temelj budućoj suradnji između javnog i privatnog sektora po pitanju klimatskih promjena. Izvršno vijeće naglasilo je potrebu održanja Nacionalnih hidrometeoroloških službi kao glavnog autoriteta u izdavanju vremenskih upozorenja, službenih izvještaja o vremenu i klimi, te hidroloških informacija s ciljem zaštite stanovništva, pri čemu im od pomoći mogu biti inovacije i tehnologija privatnih meteoroloških službi koje se sve brže razvijaju.

Izvršno vijeće također je donijelo rezolucije koje će pridonijeti: osnaživanju klimatskih programa WMO-a; radu na utjecajnim istraživanjima iz područja vremena i prognoza; poboljšanju i proširivanju istraživanja i motrenja u polarnom krugu a koja bi se proširila i na viša planinska područja; podršci motrenju i sigurnosnim aktivnostima na oceanima; integraciji sustava informacija i motrenja; promociji moderne zrakoplovne meteorologije te nastavku aktivnosti vezanih uz proširivanje kapaciteta.

"Potreba za snažnim, dobro održavanim nacionalnim hidrometeorološkim službama danas je izraženija nego ikad prije kako bismo se pripremili i zaštitili od klimatskih promjena i prirodnih katastrofa, a koje se pojavljuju uslijed ekstremnih vremenskih prilika kao što su intenzivne vrućine i oborine i druge ugroze okoliša", izjavio je ovom prilikom Petteri Taalas, glavni tajnik WMO-a i nastavio: "Zemlja je nažalost prešla još jedan limit u trenutku kada je premašeno 400 ppm ugljičnog dioksida na udaljenom i nenastanjenom Južnom polu".

"Svibanj je bio 13. mjesec po redu u kojem su srušeni svjetski temperaturni rekordi što se do sada još nije dogodilo. Globalne temperature niže od prosječnih nepoznate su svakome mlađem od 30 godina."

"Kada govorimo o klimi, nalazimo se na nepoznatom teritoriju. Dužni smo iskoristiti naprednu i inovativnu znanstvenu misao kako bismo svijet učinili sigurnijim i održivijim", rekao je Taalas.

Suradnja javnog i privatnog sektora

Izvršno se vijeće složilo da bi WMO trebao razvijati rad na strategiji buduće kvalitetne suradnje između javnog i privatnog sektora koja bi jednako pridonijela i jednima i drugima.

"Time se privatnom sektoru otvaraju vrata za suradnju s WMO", rekao je Taalas.

Cilj je promovirati dinamične i napredne meteorološke i klimatske službe koje rade za dobrobit društva, pri čemu se nacionalnim hidrometeorološkim službama garantira uloga službenog i pouzdanog izvora informacija koje predstavljaju javno dobro i nužne su u zaštiti života, zdravlja i sigurnosti stanovništva.

"Primjetna je velika dostupnost podataka raznih vrsta koji do nas dolaze sve većom brzinom i iz sve većeg broja izvora, jer je sve veći broj senzora, aplikacija i uređaja digitaliziran i umrežen. Sve je dodatno osnaženo većim mogućnostima povezivanja pohrane podataka i računalnih kapaciteta, kao u slučaju tehnološke platforme oblak (cloud) i strojeva s umjetnom inteligencijom. Ovome treba dodati i sve sofisticiranije i efikasnije načine komuniciranja i izdavanja naših proizvoda i usluga onima kojima su oni najpotrebniji", naglasio je predsjednik WMO-a David Grimes.

"Sve navedeno vidim kao veliku promjenu i istinsku paradigmu u načinu na koji će nacionalne hidrometeorološke službe u budućnosti djelovati. Jednostavno je nemoguće nastaviti s našim tradicionalnim poslovnim modelima", rekao je Grimes.

Vremenske i klimatske usluge

Izvršno se vijeće složilo oko većeg broja odluka usmjerenih na jačanje vremenskih i klimatskih aktivnosti baziranih na orijentaciji prema rezultatima, utjecaju i rizicima, kao i na povećanje nadležnosti i važnosti WMO-a u podržavanju Pariškog sporazuma, Svjetske konferencije o smanjenju rizika od katastrofa u Sendai-u i Programu Ujedinjenih naroda 2030 o održivom razvoju.

U podršci Pariškom sporazumu ključni prioritet za WMO bit će razvoj Integriranog globalnog informacijskog sustava o stakleničkim plinovima koji će omogućiti vladama pristup znanstveno utemeljenim i objektivnim mjerenjima CO2 (npr. u gradskim sredinama) kako bi ojačali ciljane mjere za njegovo ograničenje. To bi nadogradilo uspješan Program Svjetskog atmosferskog bdijenja (WMO GAW Programme) u okviru kojeg se mjere koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi.

WMO, koja je nedavno postala prvo tijelo Ujedinjenih naroda akreditirano od strane Zelenog klimatskog fonda (Green Climate Fund), nastavit će svoj put ka poboljšanju pružanja i korištenja klimatskih usluga kao što su sezonske prognoze. Ciljana područja su poljoprivreda, sigurnost hrane, upravljanje vodama, zdravlje, smanjenje rizika od katastrofa i energija. WMO će i dalje ostati vodeća organizacija UN-a na području suradnje i pružanja znanstvenih informacija i usluga.

Nagrade i upravljanje

Profesor Dame Julia Slingo, glavni znanstvenik meteorološke službe Ujedinjenog Kraljevstva, dobio je nagradu IMO, najvišu nagradu WMO-a, za istaknuti doprinos u meteorologiji i klimatologiji.

Izvršno vijeće potvrdilo je imenovanje Elene Manaenkove za zamjenicu generalnog tajnika i imenovanje Wenjian Zhang za pomoćnika generalnog tajnika. Oni će preuzeti dužnosti 1. rujna 2016.

Izvršno vijeće razgovaralo je o poboljšanju operativnih postupaka tajništva WMO-a s ciljem povećanja djelotvornosti i učinkovitosti.

Svjetska meteorološka organizacija je mjerodavna organizacija Ujedinjenih naroda za vrijeme, klimu i vode.

Za dodatne informacije kontaktirajte: Clare Nullis (cnullis(at)wmo.int), tel. +41227308478 ili Michael Williams (mwilliams(at)wmo.int), tel. +41227308315.

Video koji govori o značaju dugotrajnih klimatskih mjerenja i opažanja možete vidjeti ovdje.