1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


In memoriam

dr. sc. Branko Gelo
(15. 5. 1942. - 26. 3. 2018.)

Dr. sc. Branko Gelo rođen je u Zagrebu 15. svibnja 1942. godine. Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao inženjer fizike gdje je i magistrirao, a doktorirao je 1987. na Sveučilištu u Ljubljani. Predavao je na Višoj pomorskoj školi u Rijeci te na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, bio je prodekan i v.d. dekana Više zrakoplovne škole Sveučilišta u Zagrebu.

Tijekom svoje profesionalne karijere u DHMZ-u, radio je u Meteorološkoj službi u zračnoj luci Zagreb, zatim kao voditelj Meteorološke službe u zračnoj luci na Krku, a potom u Zagrebu kao voditelj Službe obrane od tuče. U razdoblju od 2000. do 2004. godine bio je ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda i stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji.

Usporedo, dr. sc. Branko Gelo bavio se znanstvenim istraživanjima te je objavio više radova vezanih za meteorološke uvjete i njihov utjecaj na promet. Autor je sveučilišnih udžbenika Opća i prometna meteorologija (I i II, 1994., 2000.) te Opća i pomorska meteorologija (2010.). Povodom izdanja knjige Opća i prometna meteorologija 2000. godine dobio je nagradu "Josip Juraj Strossmayer" za najuspješnije znanstveno djelo i izdavački pothvat u Republici Hrvatskoj i hrvatskoj dijaspori.

Dr. sc. Branko Gelo bavio se i meteorološkim nazivljem te je kao glavni urednik, u suradnji s mnogobrojnim kolegama, pripremio Meteorološki pojmovnik i višejezični rječnik (2005.) koji danas koriste sve generacije meteorologa.

Vijest o preranoj smrti našeg Branka primili smo mi, njegove kolege i prijatelji, s osjećajima tuge i osobitog poštovanja koje je svojim radom i načinom života zaslužio.