1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Iznadprosječna toplina na kraju klimatološkog ljeta

DHMZ, 26. 8. 2015. - Prema srednjoročnoj prognozi DHMZ-a, u sljedećih će nekoliko dana u svim krajevima Hrvatske ponovno biti vrlo toplo i vruće, što znači da će najviše dnevne vrijednosti temperature biti oko i više od 30 °C, ponegdje moguće i do 35 °C. Pritom će prevladavati suho i sunčano, tj. ne predviđa se kiša.

Kako je veći dio naše zemlje u prošlim mjesecima obilježen manjkom oborine u odnosu na uobičajenu količinu, odnosno već nekoliko mjeseci traje i sušno razdoblje (koje je ipak donekle ublaženo ponegdje kišom koja je pala u tjednu između 17. i 23. kolovoza), ovakvi vremenski uvjeti dodatno će pogoršati stanje u područjima pogođenim sušom, posebice na istoku Hrvatske.

Zbog sve češćih ekstremnih meteoroloških pojava, pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji osnovani su Regionalni klimatološki centri zaduženi za praćenje klime u pojedinom području svijeta. Oni izdaju i posebna priopćenja (neka vrsta upozorenja) o mogućim ekstremnim događajima vezanim uz buduće klimatološke uvjete.
Za područje Europe zadužen je Regionalni klimatološki centar za praćenje klime (RCC-CM), pri Njemačkoj nacionalnoj meteorološkoj službi (DWD, Offenbach, Njemačka).

Oni su ovoga tjedna izdali priopćenje o praćenju razvoja klimatoloških uvjeta u Europi vezano uz nastupanje vrućine i nastavka suše na nekim dijelovima kontinenta:

  • Prema rezultatima mjesečnih prognoza (i obzirom na toplinski val u proteklom razdoblju) očekuje se:
    U većem dijelu Europe (od središnje Francuske, Baltičkih država, Bjelorusije, Ukrajine, zapadne Rusije i područja Balkana) očekuje se nastavak sušnog i iznadprosječno toplog razdoblja barem ovaj tjedan (uz mogućnost produženja i na sljedeći tjedan). Zbog pritjecanja toplog zraka iz Afrike, u istočnim predjelima Europe prognozira se pozitivno odstupanje temperature zraka od 3 do 6 °C u odnosu na klimatološki srednjak. Vjerojatnost za pojavu anomalije veća je od 90 %.