1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Svečano otvoreni projekti METMONIC i AIRQ

DHMZ, 26. 3. 2018. - U sklopu obilježavanja Svjetskog meteorološkog dana i Svjetskog dana voda 23. ožujka 2018. u Kongresnom centru Kraš u Zagrebu svečano su otvorena dva strateška projekta DHMZ-a METMONIC - Projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH i AIRQ - Proširenje i modernizacija državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, koji se financiraju sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (85%) i Fonda za zaštitu prirode i energetsku učinkovitost (15 %).

Svečanosti je nazočio dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike koji je naglasio važnost realizacije projekata METMONIC i AIRQ u kontekstu praćenja kvalitete zraka te klimatskih motrenja i projekcija. Ekstremi koji se događaju posljednjih godina daju nam za pravo promišljati kako dugoročno doskočti negativnim posljedicama vremenskih nepogoda i iskoristiti mogućnosti koje klimatske promjene pružaju kazao je ministar te ocijenio kako je Strategija prilagodbe klimatskim promjenama ključni dokument za Ministarstvo zaštite okoliša i Vladu RH.

Ravnateljica DHMZ-a dr. sc. Branka Ivančan-Picek istaknula je kako se ostvaruju prognoze znanstvenika te da nam je toplija budućnost izvjesna, a s njom i sve češći ekstremni vremenski i hidrološki događaji. Podsjetila je da je prošla, 2017. godina, bila jedna od tri najtoplije godine otkako postoje meteorološka mjerenja na svijetu.

Kako bi se smanjile buduće štete od ekstrema, Svjetska meteorološka organizacija, među ostalim, globalno potiče uspostavu standardizirane meteorološke infrastrukture, razvoj i primjenu numeričkog modeliranja vremena i klime te uspostavu sustava ranog upozoravanja, istaknula je, dodajući kako su u DHMZ-u aktivno uključeni u rad i donošenje odluka Svjetske meteorološke organizacije, ali ponajprije poduzimaju aktivnosti kako bi zadovoljili rastuću potrebu hrvatskih građana i institucija za informacijama.

Dr. Ivančan-Picek istaknula je da će se realizacijom strateških projekata, modernizacijom meteorološke motriteljske mreže u RH (METMONIC) te proširenjem i modernizacijom državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka (AIRQ) znatno poboljšati kvaliteta mjerenja i osigurati češći, prostorno gušći i pouzdaniji podatci mjerenja.

Tim projektima namjeravamo znatno osuvremeniti rad te poboljšati kvalitetu naših proizvoda i usluga uvođenjem novih tehnologija, uvjeta rada i opreme s kojom radimo, a to u konačnici znači veću sigurnost i ugodnost života naših građana, doprinos zaštiti prirode te održivom gospodarskom razvitku, poručila je.

Voditeljica projekta METMONIC dr. sc. Nataša Strelec Mahović istaknula je kako će se tim projektom, koji će se provoditi do kraja rujna 2021., modernizirati cijela meteorološka motriteljska mreža u Hrvatskoj. Uspostavit će se 450 novih automatskih meteoroloških mjernih postaja radi pravodobnih upozorenja na opasne meteorološke pojave, a i prognoze vremena bit će točnije i preciznije, osobito kratkoročne, naglasila je Mahović te dodala kako će projekt značajno pridonijeti i razvoju ljudskih, tehničkih i znanstvenih kapaciteta, međunarodnoj razmjeni informacija kao i razvoju proizvoda prilagođenih korisnicima.

Voditeljica projekta AIRQ dr. sc. Cleo Kosanović rekla je da će tim projektom, koji će se provoditi 48 mjeseci, uspostaviti sustav za upravljanje kvalitetom zraka s cjelovitim sustavom za mjerenja, čime će se zadovoljiti svi kriteriji očuvanja okoliša i zdravlja ljudi. Ciljevi projekta su povećanje udjela stanovništva obuhvaćenog podacima o kvaliteti zraka u urbanim područjima s 50 % na 100 %, proširenje mreže postaja za praćenje kvalitete zraka za pet novoizgrađenih te modernizacija 19 postojećih postaja, razvijen i funkcionalan model za procjenu prizemnih koncentracija onečišćujućih tvari, te uspostavljeni funkcionalni laboratoriji: kemijski laboratorij DHMZ-a za analizu kemijskog sastava oborine i zraka, kemijski laboratorij IMI-a za analizu kemijskog sastava lebdećih čestica te umjerni laboratorij za umjeravanje mjerila kvalitete zraka i vezanih mjernih veličina u svrhu osiguranja sljedivosti navedenih mjerenja do međunarodnih etalona.