1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


U sljedeća tri mjeseca izgledi za El Niño su 50 − 60 %

DHMZ, 26. 2. 2019. - U nastavku je prijevod današnjeg priopćenja Svjetske meteorološke organizacije:

Prema najnovijim informacijama iz WMO-a postoji vjerojatnost od 50-60% da se El Niño razvije do svibnja 2019. Ne očekuje da će to biti jak. U siječnju i početkom veljače 2019. temperatura površine mora u tropskom dijelu Tihog oceana bila je na ili nešto ispod praga za El Niño, a krajem siječnja pojavili su neki atmosferski obrasci koji se mogu povezati s El Niñom.

Prognoze modela i stručnjaci ukazuju na 50 − 60 % vjerojatnosti da će se ocean i atmosfera upariti, a slabi El Niño događaj će se uspostaviti tijekom razdoblja ožujak - svibanj 2019. Snažan događaj (temperature površine mora u istočnom i središnjem tropskom dijelu Pacifika koji se diže na najmanje 1,5 stupnjeva iznad prosjeka) nije vjerojatan. Tijekom prva tri tromjesečja 2019. godine razvoj La Niñe je malo vjerojatan i može se praktično isključiti.

WMO je nedavno potvrdio 2015., 2016., 2017. i 2018. kao četiri najtoplije godine u povijesti. No, čak i slabi El Niño vjerojatno će učiniti 2019. toplijom od 2018. godine, rekao je Maxx Dilley, direktor WMO-ova Odjela za predviđanja klime i prilagodbe.

El Niño / južna oscilacija (ENSO) je prirodna pojava koja uključuje fluktuacije površinskih temperatura oceana u ekvatorijalnom dijelu Tihog oceana, zajedno s promjenama u atmosferskoj cirkulaciji. Ima velik utjecaj na vremenske i klimatske uvjete u mnogim dijelovima svijeta.

Znanstveni napredak u razumijevanju i modeliranju ENSO-a, podržan većim programima motrenja, poboljšao je mogućnosti praćenja i predviđanja, pomažući društvu da se pripremi za povezane opasnosti kao što su obilne kiše, poplave i suša. ENSO također utječe na globalnu temperaturu.

Najnovije informacije WMO-a temelje se na prognozama modela i mišljenju stručnjaka iz cijelog svijeta. Koriste se za planiranje unutar sustava Ujedinjenih naroda i dopunjuju informacije koje su izdale nacionalne meteorološke i hidrološke službe te WMO regionalni klimatski centri, kao izvor informacija za nacionalne donosioce odluka koji se bave katastrofama, za planiranje u klimatski osjetljivim sektorima i za vlade.

Napomene urednicima

El Niño se obično povezuje s toplim i suhim uvjetima u južnim i istočnim kopnenim područjima Australije, Indonezije, Filipina, Malezije i središnjih pacifičkih otoka kao što su Fidži, Tonga i Papua Nova Gvineja.

Tijekom zime na sjevernoj hemisferi, obično su suši uvjeti nego što je to uobičajeno prisutni u jugoistočnoj Africi i u sjevernom Brazilu. Iznadprosječne količine oborine obično su prisutne uz Zaljevsku obalu SAD-a, zapadnu obalu tropske Južne Amerike (Kolumbija, Ekvador i Peru) i od južnog Brazila do središnje Argentine. Količine oborine također su veće od normalnih u istočnim dijelovima Afrike i najjužnijim dijelovima Južne Azije.

El Niño se povezuje s blažim zimama u sjeverozapadnoj Kanadi i Aljasci zbog manjeg broja prodora hladnog zraka s Arktika, što je posljedica velikog područja nižeg tlaka zraka čije je središte u Aljaškom zaljevu/sjevernom Tihom oceanu.

Važno je napomenuti da su navedeno uobičajeni učinci, a ne specifične prognoze. i da stvarni uvjeti mogu varirati ovisno o jačini i vremenu nastupa El Niña. Ostali faktori (kao dipol Indijskog oceana dipole ili Sjevero-atlanska oscilacija/Arktička oscilacija) mogu također imati važan utjecaj na sezonsku klimu.

Sezonske prognoze na globalnoj skali, uključujući i onu za oborinu i temperature zraka, se rutinski izrađuju u akreditiranim centrima WMO-a i koriste sofisticirane modele atmosfera-ocean, koji uzimaju u obzir ENSO i druge faktore koje utječu na klimu. Trenutno je 13 WMO-ovih globalnih centara za dugoročne vremenske prognoze čije produkte objedinjava Lead Centre of Long Range Forecast Multi Model Ensemble.