1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Ukratko o tornadima u Europi i Hrvatskoj

DHMZ, 25. 6. 2021. - Nakon jučerašnje tragedije u Češkoj mnogi se pitaju je li takav scenarij moguć u Hrvatskoj. No prije odgovora na to pitanje, ukratko o nastanku i karakteristikama tornada.

Satelitska slika u vidljivom dijelu spektra
Slika 1. Satelitska slika u vidljivom dijelu spektra. Žutim krugom je označeno mjesto nastanka tornada. (Izvor: EUMETSAT, Jan Kanak)

Glavni uvjeti za nastanak tornada – topao i vrlo vlažan zrak u nižim slojevima jako nestabilne atmosfere, te specifični dinamički uvjeti (promjena jačine i smjera vjetra po visini) koji podržavaju rotaciju unutar već formiranog olujnog oblaka (superćelije).

Po nastanku dijelimo ih na mezociklonalne i nemezociklonalne, a po jačini se svrstavaju prema Fujitinoj klasifikaciji - od najslabijih F0 do najrazornijih F5

Tornada su najbrojnija i najžešća u Velikim ravnicama SAD-a, no javljaju se i u drugim dijelovima svijeta, pa i u Europi.

U Europi prema podacima ESSL-a u razdoblju od 2010. do 2020. godine uočena su 3 827 tornada, najviše njih na području od Francuske, preko Njemačke, Poljske te prema Rusiji, a bliže nama u dolini rijeke Po. Najjači F4 i F5 su iznimno rijetki (u 10 godina samo 2).

Tornada u Europi od 1950 do 2020. godine
Slika 2. Tornada u Europi od 1950 do 2020. godine (Izvor: ESSL https://twitter.com/essl_ecss)

Kao što je vidljivo na slici 2. i u Hrvatskoj su tornada uočena i zabilježena, dakle i moguća. Uglavnom se javljaju duž obale, ali su najčešće slabijeg intenziteta (F0 i F1) i nemezociklonalnog su podrijetla. Nekoliko desetaka tornada uočeno je i u ravnicama sjevernih predjela (do jačine F2).

Najpoznatiji tornado u Hrvatskoj dogodio se 1892. godine kod Novske, o kojem je pisao Andrija Mohorovičić (Mohorovičić, A.. 1894: Tornado bei Novska; Zagreb). A koliko i pijavice mogu biti snažne potvrđuje slučaj kod Bibinja kada je 1994. godine pijavica zakrenula trajekt (Ivančan Picek B., Britvić, S., Trošić, Ž., Tutiš, V., 1995: Pojava pijavice kod Bibinja). Zanimljivo je dodati da je, osim pijavica na Jadranu, tornado ove godine bio i u Posavini, primjerice kod Savskog Boka, u Brodsko - Posavskoj županiji, no budući da nisu prouzročili materijalnu štetu ili gubitak ljudskih života, u medijima su prošli uglavnom nezamijećeno.

Broj opažanja povećao se u zadnjih nekoliko godina čemu je najvjerojatniji razlog napredak tehnologije i medijska dostupnost informacija.

U slučaju tornada potrebno je skloniti se u čvrstu zidanu građevinu te se odmaknuti od prozora i vrata ili skloniti u podrum ako postoji. Nalazite li se na otvorenom prostoru i skloniti se nije moguće, pokušajte naći što nižu točku na terenu i lezite potrbuške.