1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Prognoza vulkanske prašine - Vulkan Grímsvötn

DHMZ - 24. svibanj 2011. - Simulacije gibanja čestica vulkanske prašine koje su dospjele u atmosferu erupcijom Islandskog vulkana napravljene su u Državnom hidrometeorološkom zavodu pomoću disperzijskog modela Hysplit (Hybrid Single Particle Integrated Trajectory Model) razvijenom na NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Ulazna meteorološka polja korištena u simulaciji gibanja su dobivena iz numeričkog modela za prognozu vremena GFS (eng. Global Forecast System). Rezultati numeričke simulacije prikazuju položaje čestica svakih 12 sati pocevši od 22.05 u 12 UTC do 27.05. u 00 UTC. U numeričkom modelu Hysplit je izvor emisija čestica bio na visini od 1000 m iznad tla na lokaciji vulkana. Svakih 12 sati je u atmosferu ispušteno novih 2496 čestice koje simuliraju gibanje onečišćenja kroz atmosferu.

Prema proračunima 24.05. čestice vulkanske prašine se nalaze iznad Irske, te će se krajem dana u zračnom strujanju kretati prema sjeveroistoku preko Velike Britanije ka Skandinaviji. U razdoblju od 25. do 27. svibnja čestice vulkanske prašine prelazit će područje Skandinavije i kretati se dalje na istok te zahvaćati područje sjeverne Europe i Rusije.

Rezultati Hysplit modela 22.5.-27.5.2011. - video [wmv]

Više na UK MetOffice stranicama: http://www.metoffice.gov.uk