1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Svečano otvorena modernizirana automatska meteorološka postaja u Crikvenici

DHMZ, 24. 2. 2014. - Uz predstavnike grada Crikvenice, Turističke zajednice grada Crikvenice i DHMZ-a 20. veljače 2014. godine svečano je otvorena modernizirana automatska meteorološka postaja u Crikvenici.

Meteorološki krug s automatskom meteorološkom postajom (AMP) smješten je na obali, između plivališta i gradskog parka, i uređen u skladu sa standardima Svjetske meteorološke organizacije (WMO). Modernizaciju AMP Crikvenica (prvi put postavljene 2003. godine) provelo je tijekom 2013. godine Gradsko komunalno poduzeće Murvica u suradnji s nadležnim službama DHMZ-a.

Meteorološka mjerenja u Crikvenici imaju tradiciju dugu 123 godine. Prva meteorološka postaja u Crikvenici osnovana je 1. srpnja 1891. godine. Bila je to klimatološka postaja smještena u parku ispred današnje pošte, a prvi motritelj bio je ljekarnik Ivan Polić. Lokacija klimatološke postaje nekoliko puta je mijenjana, a na današnjoj lokaciji nalazi se od 1961. godine. Unatoč promjenama lokacije klimatološka postaja Crikvnica ima vrijedan niz podataka mjerenja sve do danas zahvaljujući motriteljima koji savjesno i redovito mjere i dostavljaju podatke DHMZ-u. Ovi podaci predstavljaju nezamjenjivu nacionalnu meteorološku baštinu i dragocjen izvor informacija za pročavanje klimatskih i bioklimatskih karakteristika Crivenice. Ti podaci podloga su za daljnje unaprijeđenje turističke ponude osobito u segmentu zdravstvenog turizma čiji je razvoj u Crikvenici započeo još u 19. stoljeću.