1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Potpisan sporazum o suradnji s Hrvatskim državnim arhivom

DHMZ, 23. 12. 2015. - U ponedjeljak 21. prosinca 2015. godine u Zagrebu, mr. sc. Ivan Čačić ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) i dr. sc. Vlatka Lemić ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva (HDA) potpisali su Sporazum o suradnji dviju institucija o zaštiti, arhiviranju i povećanju dostupnosti dokumentacije koja sadrži podatke meteoroloških, hidroloških i njima srodnih motrenja i analiza koje obavlja DHMZ.

Arhivska građa DHMZ-a sadrži više od 5 milijuna stranica tj. više od 1000 dužnih metara, a sastoji se od dnevnika motrenja s različitih vrsta postaja u koje motritelji upisuju izmjerene i opažene podatke te originalnih zapisa mjerenja autografskih instrumenata (registrirne trake sa zapisom pera).

Zagreb-Grič najstarija je postaja s neprekidnim nizom motrenja u Hrvatskoj. Smještena je u zgradi DHMZ-a, na Griču 3 gdje su meteorološka motrenja započela 1. prosinca 1861. godine. Postaja Zagreb-Grič sastavni je dio Mreže meteoroloških postaja DHMZ-a koja broji 450 postaja diljem Hrvatske. Po završetku svakog mjeseca motritelji dostavljaju dnevnike motrenja u upravnu zgradu na Griču 3 u Zagrebu na daljnji postupak kontrole i verifikacije podataka te unos u digitalnu bazu meteoroloških podataka DHMZ-a.

HDA je središnja i matična arhivska ustanova u Hrvatskoj koja čuva, zaštićuje, stručno obrađuje i daje na korištenje pisanu baštinu te će pružit stručnu pomoć u pripremi i digitalizaciji arhivske građe DHMZ-a, zajedničkom razvoju i primjeni modernih tehnologija za unos podataka u digitalnu bazu meteoroloških podataka DHMZ-a.

Navedeni broj postaja te razdoblje od preko 160 godina motrenja govore sami za sebe o vrijednosti i veličini ove vrste arhivske građe kao materijalnog dobra Republike Hrvatske.