1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Novi računski i podatkovni centar ECMWF-a bit će u Bolonji (Italija)

DHMZ, 23. 6. 2017. −Na 90. sastanku Vijeća država članica Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) prihvaćena je ponuda Vlade Italije i regije Emilia Romagna o lokaciji novog računskog i podatkovnog centra u Bolonji.

Odluka je donesena 22. lipnja 2017. u Readingu (Velika Britanija) na kraju dvodnevnog sastanka Vijeća država članica, izvršnog tijela ECMWF-a.

ECMWF i talijanska vlada su od ožujka ove godine, nakon odabira talijanske ponude pristigle na međunarodni natječaj, detaljno raspravljali pravne, financijske i tehničke elemente ponude, te je Florence Rabier, generalna direktorica ECMWF-a, prema nalogu Vijeća za ovaj sastanak pripremila sporazum na visokoj razini s Vladom Republike Italije o novom centru.

Nakon diskusije i glasanja, predstavnici država članica ECMWF-a bili su zadovoljni sporazumom s Italijom i odobrili su Bolonju kao lokaciju novog centra. Zgrada novog podatkovnog i računskog centra treba biti završena do 2019. kada će se u nju useliti novo superračunalo ECMWF-a. Sjedište ECMWF-a ostat će i dalje u Velikoj Britaniji.

Ravnatelj Talijanske meteorološke službe, Col. Silvio Cau, i generalna direktorica Florence Rabier (sjede) potpisali su sporazum na visokoj razini o novom računskom centru ECMWF-a u prisustvu svih 22 predstavnika zemalja članica ECMWF-a.