1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Predsjednik Josipović u Državnom hidrometeorološkom zavodu

Dramatično je važno da prilagodimo sustav i strategiju razvoja klimatskim promjenama.

DHMZ, 23. 3. 2012. - Predsjednik Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ivo Josipović, posjetio je danas na Svjetski meteorološki dan, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Ravnatelj DHMZ-a mr. sc. Ivan Čačić te stručnjaci iz različitih djelatnosti DHMZ-a predstavili su Predsjedniku rad i ulogu Državnog hidrometeorološkog zavoda u Hrvatskoj i u svijetu.

Predsjednik je naglasio značaj klimatskih izračuna kojima se prognozira ponašanje klime u sljedećih 50-ak ili 100-tinjak godina te izjavio: "Mislim da potcjenjujemo priču o klimatskim promjenama. One će utjecati ne samo na temperaturu, nego i na vode, poljoprivredu, na biosferu, turizam i naše živote. Upravo zato mislim da je dramatično važno da sagledamo što će se događati u idućih 50 ili 100 godina i da prilagodimo sustav i strategiju razvoja tim promjenama. Ne učinimo li to imat ćemo dramatično teške posljedice.", upozorio je Predsjednik, a prenosi HINA.

Predsjednik je u DHMZ-u obišao radne prostore gdje se svakodnevno izrađuju vremenske prognoze, prostor sa "superračunalima" neophodnima za izradu podloga za vremenske i klimatološke prognoze i analize, pohranjivanje podataka, istraživanja i dr., meteorološku postaju na kojoj se u proteklih 150 godina svakodnevno obavljaju mjerenja te umjerni laboratorij za koji je dan ranije, 22. ožujka u sklopu proslave Svjetskog dana voda i Svjetskog meteorološkog dana, ravnatelju DHMZ-a uručena potvrda o akreditaciji ISO 17025. Predsjednik Josipović je istaknuo da DHMZ dugi niz godina ostvaruje sjajne rezultate iako uvjeti za rad nisu najbolji.

Prezentacija o DHMZ-u

Fotografije: Ured Predsjednika, Tomislav Bušljeta