1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Mjesečni agrometeorološki bilten

DHMZ, 23. 1. 2023. - Od sada na našim mrežnim stranicama poljoprivrednici i ostali zainteresirani korisnici mogu pratiti Mjesečni agrometeorološki bilten za devet meteoroloških parametara u šest regija Hrvatske. U biltenu su dostupni bilteni za razdoblje 2013. do danas te će početkom svakog sljedećeg mjeseca biti dostupan bilten za prethodni mjesec.

Dostupne su mjesečne vrijednosti sljedećih parametara : temperature zraka (°C), trajanja sijanja Sunca (h), broja vedrih i oblačnih dana, količine oborine (mm), visine snijega (cm), relativne vlažnosti zraka (%), broja dana s vjetrom, temperatura tla na 10 cm dubine (°C) i minimalna temperatura zraka na 5 cm visine (°C). Bilten se izdaje za regije: istočna Hrvatska, središnja i sjeverozapadna Hrvatska, Lika i Gorski kotar, Istra i primorje, Dalmacija – obala i otoci, Dalmacija – unutrašnjost. Svaka regija obuhvaća podatke s glavnih meteoroloških postaja, a regije Lika i Gorski kotar i Dalmacija - unutrašnjost uključuju i klimatološke postaje.

Namjena ovog produkta je biti koristan alat za planiranje poljoprivrednih radova i proizvodnje te uz ostale meteorološke informacije DHMZ-a pomoć korisnicima u što uspješnijoj prilagodbi nepovoljnim vremenskim prilikama te jačanju otpornosti na klimatske promjene.

Mjesečni agrometeorološki bilten dostupan je pod temom Podaci u rubrici Agrometeorološki podaci (ili jednostavno kliknite ovdje).