1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Mini meteorološki radar u Dubrovniku pušten u rad

DHMZ, 23. 1. 2015. - Mini meteorološki radar u Dubrovniku, na Žarkovici, postavljen je u sklopu realizacije međunarodnog projekta Europske unije ADRIARadNet. Partner na projektu je Dubrovačko-neretvanska županija, a sufinanciran je sredstvima Europske unije putem programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC. Dubrovačko-neretvanska županija projekt ADRIARadNet ostvaruje uz stručnu suradnju Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Ovim projektom uspostavlja se web platforma čiji je cilj pružiti točne informacije o nadolazećim opasnim vremenskim pojavama te na taj način pripremiti pripadnike operativnih snaga zaštite i spašavanja za preventivno djelovanje. Jedna od prednosti ovakvog sustava ranog upozorenja jest i u suradnji ICT inženjera, hidrologa, meteorologa i voditelja žurnih službi koji će prikupljanjem podataka pomoću postavljenih radarskih sustava dobivati pravovremene i točne informacije o rizicima koje donose opasne vremenske pojave.

Osim Dubrovačko-neretvanske županije u projektu ADRIARadNet sudjeluju talijanski partneri Regija Marche, Regija Abruzzo, Beep Innovation Srl (tvrtka za razvoj informacijskih tehnologija), albansko Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Albanije, podružnica Međunarodnog centra za praćenja stanja u okolišu CIMA te Institut za geoznanost, energiju, vodu i okoliš. Vodeći partner u projektu ADRIARadNet je CETEMPS - Centar izvrsnosti pri Sveučilištu u L'Aquili.

Panoramski radarski zaslon prikazuje sliku maksimalne radarske refleksivnosti (VMI - Vertical Maximum Intensity) izraženu u decibelima (dBZ) koja se naziva radarski odraz ili jeka. Zbog tehničkih značajki radar prikazuje i valovitost mora do 30-ak kilometara udaljenosti od obale, što ne treba tumačiti kao radarski odraz meteorološkog objekta, to jest oblaka i oborine.

Slika 1. Mini meteorološki radar na Žarkovici