1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


In memoriam

Mladen Matvijev
(24. 4. 1955. - 17. 8. 2018.)

Mladen Matvijev rođen je 24. travnja 1955. godine u Zagrebu gdje je 1979. godine završio školovanje na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu stekavši zvanje diplomiranog inženjera fizike. Karijeru je započeo iste godine u Državnom hidrometeorološkom zavodu u Centru za obranu od tuče (COT) te je u razdoblju od 1980. – 1992. najprije vodio radarski centar u Gradištu kod Županje, a zatim obavljao funkcije zamjenika te načelnika COT-a.

Od 1992. do 1995. Matvijev je bio zamjenik ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda te v.d. ravnatelja do 2000. godine. Bio je operativni voditelj aktivnosti vezanih za tehničku spremnost Zavoda za rad u ratnim uvjetima te njegovu tranziciju u samostalnu službu Republike Hrvatske. U tom periodu, 1992., DHMZ je obavio i sve aktivnosti koje su dovele do punopravnog članstva Republike Hrvatske u Svjetsku meteorološku organizaciju.

Matvijev je tijekom profesionalnog radnog vijeka, pridonio razvoju struke kroz uključivanje DHMZ-a u Srednjoeuropsku inicijativu i Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena kao i stručne i znanstvene međunarodne projekte, od kojih je ALADIN, projekt numeričke prognoze vremena, još uvijek aktualan. Samostalno i u suradnji s drugim autorima objavio je 24 stručna rada.

Odlaskom iz DHMZ-a 2000. godine, Matvijev osniva Meteo centar d.o.o., privatnu tvrtku za pružanje usluga iz područja meteorologije, gdje obavlja funkciju direktora te od 2003. paralelno obučava meteorološke tehničare kao predavač i mentor u Šumarskoj i drvodjelskoj školi u Karlovcu.

Kolege ga pamte kao kolegijalnog suradnika i uspješnog ravnatelja koji se zanimao za struku, ali i ljude kojima je rukovodio.