1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Podaci s radara na Debeljaku dostupni korisnicima

DHMZ, 21. 4. 2022. - U općini Sukošan kod Zadra, na Debeljaku je u ožujku 2022. instaliran suvremeni meteorološki radar. Testni rad je završen te je kompozitna radarska slika s MRC Gradište, MRC Bilogora i MRC Debeljak dostupna svim korisnicima na našim mrežnim stranicama ovdje.

Meteorološki radar na Debeljaku prvi je od tri suvremena radara kojima će po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima čime će se povećati sigurnost ljudi i dobara na moru i uz more.

U svibnju 2022. započinje postavljanje radarskog uređaj u Istri na lokaciji Goli kraj Labina, dok se tijekom jeseni planira završetak instalacije radara na lokaciji Uljenje na Pelješcu. Planirano je da podaci s radara na Puntijarki budu dostupni do kraja ove godine.

Aktivnosti koje se provode Projektom modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH-METMONIC rezultirat će potpunom pokrivenošću kopna i teritorijalnog mora Hrvatske meteorološkim i oceanografskim mjerenjima. Od ukupno šest planiranih meteoroloških radara, čija je instalacija važan dio ovog projekta, trenutno su već tri radara u funkciji te su njihovi podaci dostupni široj javnosti.

Projekt METMONIC se provodi uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna procijenjena vrijednost Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC iznosi 343.914.506,50 kuna, od čega 85 % financira Europska unija sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 % Republika Hrvatska kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.