1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Upozorenja na pojavu opasnog vremena za Europu - meteoalarm.eu

DHMZ, 21. 3. 2007. − Upozorenja na opasne vremenske pojave na području Europe mogu se od danas pratiti putem novo formirane web adrese www.meteoalarm.eu koju razvilo 20-tak europskih nacionalnih meteoroloških službi udruženih u organizaciju EUMETNET (The Network of European Meteorological Services) u sklopu Svjetske meteorološke organizacije.

Na webu će biti aktualna upozorenja očekivanih opasnih meteoroloških pojava i olujnih nevremena za sljedećih 48 sati u najvećem dijelu Europe. Posjetitelji weba mogu saznati, primjerice, može li vrlo gusta i dugotrajna magla odgoditi let aviona, kolika je opasnost od lavina, gdje obilna kiša može uzrokovati poplavu, postoji li opasnost od olujnog vjetra, hoće li toplo i suho vrijeme povećati opasnost od šumskih požara...

Sustav je univerzalno razumljiv jer upotrebljava simbole i bojom kodirane karte. Svako područje na kojem se prognoziraju opasne vremenske pojave označeno je bojama, od crvene, koja upozorava na veliku opasnost, preko narančaste (umjerena opasnost) i žute (mala opasnost) do zelene koja obavještava da se takve pojave ne očekuju. Razine upozorenja u jasnom su odnosu s meteorološkim pojavama, mogućim štetama i preporučenim ponašanjem, kako bi se štete izbjegle ili ublažile.

Tko će imati koristi od Meteoalarma

Upozorenja na opasne vremenske pojave izrađivat će europske nacionalne meteorološke službe za područje Europe, ali će usluga putem interneta biti dostupna svima u svijetu i to na čak 17 jezika. Osim onima koji putuju poslovno ili turistički, takva informacija će biti korisna i organizacijama kao što su službe spašavanja na moru i u planinama, planerima u onim djelatnostima na koje utječu vremenski uvjeti, dežurnim hitnim službama i dr

Zašto Meteoalarm

Klima se mijenja i u skladu s tim očekuju se češće pojave ekstremnih vremenskih prilika, što povećava ugroženost života i imovine. Meteoalarm.eu osigurava jedinstven izvor informacija o izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima bilo gdje u Europi.

U stvaranju Meteoalarma sudjelovale se nacionalne meteorološke službe sljedećih zemalja:

Austrija, Belgija, Cipar, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugal, Španjolska, Švedska, Švicarska, Velika Britanija.

Hrvatska i Meteoalarm

Hrvatska će operativno sudjelovati u projektu meteoalarm.eu po skorom pristupanju u punopravno članstvo EUMETNET-a (www.eumetnet.eu.org). Trenutno, Državni hidrometeorološki zavod razvija sustav upozorenja za web stranice koji će biti sukladan s europskim sustavom www.meteoalarm.eu.