1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


U petak i subotu malo proljeće?!

DHMZ, 21. 2. 2012. - Ako ste konzultirali bilo kakvo sredstvo informiranja ovih dana velika je vjerojatnost da ste naletjeli i na informacije da će u petak i subotu u Hrvatskoj temperatura iznositi 20 °C.

Komentirat ću odmah... Možda će ponegdje najviša dnevna temperatura i biti tolika, no, prvo, to će biti iznimno rijetko, a drugo, maksimumi se u ovo doba godine dosežu u rano poslijepodne i traju svega dva do tri sata. Veći dio dana ipak protječe uz znatno nižu temperaturu. I dakako, službeni podaci, kojima uostalom uvijek raspolažemo (koji se mjere u hladu meteorološke kućice postavljene na travnatu podlogu daleko od bilo kakvog izvora topline), kretat će se većinom oko 15 °C, a ne oko 20 °C.

S obzirom na ledenu polovicu veljače, pa čak i na temperature koje imamo ovih dana, i to je puno, slažem se. Zatopljenje će naime biti izraženije u kopnenom području jer će ovdje biti razmjerno naglo, dok će na moru temperatura iz dana u dan polako rasti.

Važno je reći i da će, prema svemu sudeći, odskakati samo ta dva dana, a već od nedjelje očekuju se vremenske prilike primjerenije dobu godine.

Usporedimo li najavljene temperature s onima iz prošlosti, zaključit ćemo odmah da takva zatopljenja i nisu neka rijetkost. Naime, u Zagrebu je primjerice apsolutni maksimum temperature za veljaču 22,2 °C, a izmjeren je nedavne 2008. godine. Nakon te ekstremno tople 2008., uslijedila je jedna blaža s maksimumom oko 13 °C, zatim malo toplija 2010. uz najviših 17 °C. I na kraju, vjerojatno se i sjećate, prošlogodišnja je zima trajala dugo, a temperatura je u posljednjem tjednu veljače jedva prelazila 0 °C .

I u pučkoj meteorologiji mogu se naći zanimljivi detalji vezani uz ovakva zatopljenja. Ona su naime prilično česta upravo pred kraj veljače, pa je iz toga nastala i izreka: "Sveti Matija led razbija, če ga pa ni - ga naredi". Leda smo definitivno imali i ako ga nešto ostane do petka, Matija će ga definitivno otopiti.

Kad pišem o tome kako su ovakve pojave sasvim uobičajene, ne umanjujem, naravno, neugodan osjećaj koji će neki možda imati zbog toga. Zatopljenje će, osobito u središnjoj Hrvatskoj, biti vrlo nepovoljno za meteoropate. Kod ljudi osjetljivih na vrijeme javit će se razdražljivost, glavobolja i umor. Tegobe od kojih inače pate kronični bolesnici bit će pojačane. Na Jadranu će biometeorološke prilike biti povoljnije, a samim time i tegobe slabije izražene.

Možete li nešto učiniti (osim kriviti Matiju ili, još gore, meteorologe)? Oboružajte se strpljenjem, obucite se slojevito i imajte na umu da ćete većinu slojeva poslijepodne nositi u rukama!