1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Za vikend snijeg u gorju, ali i ponegdje u nizinama

DHMZ, 20. 11. 2015. - Prognoze promjene vremena iz dana u dan potvrđuju da će u Hrvatskoj tijekom vikenda ciklona donijeti obilnu kišu, mjestimice i snijeg, a na Jadranu jak i olujan vjetar.

Već danas u večernjim satima na Jadranu će pojačati jugo kao najava stvaranja ciklone u zavjetrini Alpa, a sutra će s njenim premještanjem preko Jadrana jako i olujno jugo okretati najprije na jugozapadnjak, u Dalmaciji s udarima i do 100 km/h, dok će na sjevernom Jadranu poslijepodne zapuhati bura. Tijekom noći i u nedjelju ujutro bura će ponegdje biti jaka i olujna, podno Velebita vjerojatno i s orkanskim udarima do 150 km/h, no zatim će malo oslabjeti. Stvaranje i približavanje ciklone Jadranu pratit će i izražen pad tlaka zraka, do 25 hPa. Danas je tlak zraka sveden na razinu mora posvuda viši od 1015 hPa, a sutra će na kopnu biti niži od 1000 hPa, na Jadranu niži i od 990 hPa.

U subotu se obilna oborina (Slika 1.) očekuje ponajprije u gorskim predjelima, unutrašnjosti Dalmacije te na sjevernom Jadranu, a drugdje je manje vjerojatna. U većini krajeva izgledne su količine preko 30 l/m2, a lokalno i do 100 l/m2, naizglednije u Lici.

Slika 1. Prognoza modelom ECMWF za ukupnu oborinu u 24 sata, za razdoblje od subote 00 UTC do nedjelje 00 UTC

Kiša će uz dotok vrlo hladnog zraka i nagli pad temperature u Gorskoj Hrvatskoj, ali i drugdje u gorju, brzo prelaziti u susnježicu i snijeg tijekom subote poslijepodne, a u Gorskom kotaru moguće već i prijepodne. Do kraja subote susnježica i snijeg mogući su ponegdje i u nizinama sjeverozapadne i istočne Hrvatske, osobito u Banovini i Posavini te u unutrašnjosti Istre i riječkom zaleđu.

U gorju će se snijeg zadržavati na tlu jer će se temperatura spustiti i u negativne vrijednosti, a izgledno je da će ga do nedjelje ujutro biti između 10 cm i 40 cm (Slika 2.). Stoga treba biti pripravan i na otežane zimske uvjete na prometnicama u gorju, osobito na dijelovima prometnica na većim visinama i prijevojima.

Slika 2. Prognoza modelom ECMWF za nastajanje snježnog pokrivača do nedjelje u 06 UTC

Snijeg će se u nizinama uglavnom topiti na tlu jer će temperatura zraka ostati u pozitivnim vrijednostima, a tlo je još i razmjerno toplo zbog iznadprosječno toplog vremena ovih dana i proteklih tjedana. Ako će se u nizinama snijeg ponegdje i zadržati na tlu, ne nužno i na prometnicama, on neće biti značajan i moguć je tek tanji pokrivač od nekoliko centimetara.

Ako se sjetimo narodne poslovice: "Sveta Kata, snijeg na vrata!", koja nam govori da je u prošlosti najčešće počelo sniježiti oko blagdana Svete Katarine (25. studenoga), možemo zaključiti da se nakon dugog iznadprosječno toplog i suhog razdoblja ipak, barem nakratko, vraćamo u vremenske uvjete primjerenije ovom dobu godine.

Za detaljno praćenje ekstremnih vremenskih uvjeta kakvi se očekuju ovog vikenda, od posebne su važnosti upozorenja na opasne vremenske pojave, koja svakodnevno izrađuju prognostičari DHMZ-a na stranicama Meteoalarm-a za tekući i sutrašnji dan.