1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Prognoza za zimu 2014. - 2015.

DHMZ, 20. 11. 2014. - Prema službenom prognostičkom materijalu očekuje se zima 2014. - 2015. toplija od uobičajene uz malo više oborina.
U medijima se u posljednje vrijeme učestalo barata s neprovjerenim informacijama o predstojećoj zimi u našoj zemlji i diljem Europe, a koje govore o velikoj hladnoći i velikim količinama snijega. Međutim, rezultati dugoročne sezonske prognoze za sezonu prosinac 2014. - veljača 2015. govore drugačije.

Naime, tromjesečna prognoza za područje Hrvatske za razdoblje prosinac 2014. - veljača 2015. pokazuje kako je pred nama iznadprosječno topla zima, uz količinu oborine sličnu uobičajenoj ili malo veću. To ugrubo može značiti kako će se i u sljedeća 3 mjeseca nastaviti slični vremenski uvjeti kakve imamo već više od godinu dana - dakle, sva su godišnja doba u posljednjih 12 mjeseci bila toplija nego što je uobičajeno uz količine oborine zamjetno veće od prosječnih. No, iako se u sljedećem tromjesečju srednja temperatura zraka očekuje višom nego što je uobičajeno, moguća su i kraća hladnija razdoblja. Nadalje, iako se ukupna sezonska količina oborine predviđa oko prosječne ili većom od nje, moguća su ponegdje i kraća bezoborinska razdoblja, ali i razdoblja s lokalno izraženijim viškom oborine. Vrsta oborine, naravno, osobito tijekom hladnog dijela godine, jako ovisi o stvarnoj temperaturi ne samo u nižim, nego i višim slojevima atmosfere. Stoga je u sezonskoj prognozi za iduća tri mjeseca nemoguće precizno govoriti o očekivanom tipu oborine koja se može pojaviti tijekom zimskih mjeseci (kiša, kiša koja se smrzava na tlu ili snijeg), već samo o količini oborine.

Valja znati i da su sezonske prognoze drugačije od onih koje smo navikli svakodnevno čitati, gledati ili slušati u medijima. Naime, sezonske prognoze daju samo osnovne naznake vremena u nekom duljem vremenskom razdoblju te se, kao takve, obično koriste u izradi dugoročnijih planova u nekim gospodarskim djelatnostima.

Sezonska prognoza rezultat je interpretacije velike količine dostupnog prognostičkog materijala. Ponajprije se to odnosi na podatke i karte prognoze dobivene računalnim modelom za dugoročnu prognozu, a koje DHMZ, kao predstavnik Republike Hrvatske, preuzima iz Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) u Readingu (Velika Britanija).
Isto tako, DHMZ je član i Southeast European Climate Outlook Forum-a (SEECOF) u koji su uključene nacionalne meteorološke službe zemalja jugoistočne Europe koje se bave proučavanjem klime te na temelju zajedničkih zaključaka izdaju dugoročna predviđanja za mjesece i sezone za ovo područje. I ta sezonska prognoza ističe topliju zimu nego što je uobičajeno za našu zemlju. Pritom se na Jadranu, u Gorskom kotaru i Lici te unutrašnjosti Istre i Dalmacije očekuje količina oborina malo veća od uobičajene dok je u ostatku Hrvatske izgledna prosječna količina oborine.

http://www.seevccc.rs/SEECOF/SEECOF-12/

I dugoročne prognoze ostalih velikih meteoroloških službi, npr. Met Office-a iz Velike Britanije
http://www.metoffice.gov.uk,

potom sezonske prognoze koju izrađuje IRI (International Research Institute for Climate and Society; University of Columbia, SAD) http://iri.columbia.edu

ili sezonske prognoze Japanske meteorološke agencije (JAMSTEC) http://www.jamstec.go.jp

pokazuju za područje jugoistočne Europe također pozitivno odstupanje srednje sezonske temperature od klimatoloških srednjaka u zimi 2014.-2015. te umjerenu vjerojatnost za malo više oborine od prosjeka tijekom cijele zime.