1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Novo superračunalo DHMZ-a: Četiri puta brži izračun podataka, češće i preciznije prognoze

DHMZ, 20. 10. 2020. – Petogodišnji ugovor za nabavu i održavanje superračunala BullSequana XH2000 potpisao je DHMZ s tvrtkom Atos 15. listopada 2020. Ugovor je vrijedan više od 10 milijuna kuna i bit će plaćen sredstvima strukturnog projekta AIRQ. Superračunalom će se povećati računalna snaga DHMZ-a i omogućiti četiri puta brži izračun prognoze vremena, uz češće i preciznije prognoziranje. Koristit će se i za unapređenje sustava upravljanja i praćenja kvalitete zraka kako bi se postigla učinkovita kontrola i upravljanje kvalitetom zraka u urbanim sredinama.

Osim srednjoročnih i dugoročnih prognoza, omogućit će pouzdanije predviđanje i određivanje jačine intenziteta opasnih vremenskih pojava znatno prije njihovog nastanka. To uključuje poplave, grmljavinska nevremena, iznimno jak vjetar, ekstremne temperature i druge. Superračunalo će također pružiti dodatne korisne podatke raznim gospodarskim granama i organizacijama za zaštitu okoliša. U projektu AIRQ koristit će se i za razvoj funkcionalnog modela za procjenu prizemnih koncentracija onečišćujućih tvari.

Modernizacija računalne infrastrukture nužna je kako bi DHMZ mogao ispuniti svoju glavnu zadaću, a to je kvalitetna, pravovremena i pouzdana meteorološka i hidrološka informacija i upozorenja na opasne vremenske pojave. Ove informacije omogućuju donošenje strateških odluka u društvu i u raznim granama gospodarstva, proizvodnji hrane te zaštite života i okoliša koji je sve češće izložen povećanom riziku od katastrofa kao posljedica klimatskih promjena“, izjavila je Branka Ivančan-Picek, glavna ravnateljica DHMZ-a.

Novi računalni sustav omogućit će povećanje točnosti prognoze meteoroloških elemenata za područje Hrvatske na vremenskoj skali od nekoliko sati do dugoročnih klimatskih scenarija. Veći računalni kapaciteti novog sustava koristit će se za razvoj i operativno korištenje lanca numeričkih prognostičkih modela – meteoroloških i klimatskih modela, disperzijskih modela, hidroloških i oceanografskih modela – i drugih aplikacija, zaključila je Ivančan-Picek.

Veseli nas što nas je DHMZ odabrao za svog partnera i nabavio revolucionarno superračunalo kakvo nema niti jedan nacionalni meteorološki zavod u regiji. To je još jedna potvrda stručnosti i operativne izvrsnosti Atosovog hrvatskog tima, koja je potrebna za instaliranje, upravljanje i pokretanje tako velikog sustava. Riječ je o najboljoj tehnologiji u kategoriji, rješenju temeljenom na superračunalu BullSequana XH2000. Novo rješenje optimizirat će proces računanja u DHMZ-u i omogućiti značajna poboljšanja numeričkih predviđanja vremenskih prilika, izjavio je Sandi Marušić, direktor Atosa u Hrvatskoj.

Ugovor uključuje nabavu i instalaciju novog superračunala BullSequana XH2000, migraciju i optimizaciju svih postojećih DHMZ-ovih aplikacija za izračune prognoze vremena i petogodišnje održavanje. Instalacija superračunala planirana je do kraja travnja 2021. godine.

Dodatne informacije:

Atos je uspješno uveo BullSequana sustave u mnogim vodećim europskim superračunalnim centrima koji se bave proizvodnjom ili istraživačkim radom u području prognoze vremena, zemaljskih sustava i modeliranja klime, uključujući Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), Meteo France, Njemački klimatski računalni centar (DKRZ), španjolski AEMet, Kraljevski nizozemski meteorološki institut i Plymouth Marine Laboratory u Ujedinjenom Kraljevstvu. U suradnji s ECMWF-om, Atos je nedavno najavio novi Centar izvrsnosti za HPC (računarstvo visokih performansi), AI (umjetnu inteligenciju) i kvantno računarstvo za prognozu i klimu, kako bi istraživačima osigurao pristup novim tehnologijama za potporu naporima na području predviđanja srednjoročnih i dugoročnih prognoza i globalnog modeliranja klime.

Atos je također partner ECMWF-a, kao i drugih nacionalnih meteoroloških centara, u sklopu europskih projekata ESCAPE2 i ESIWACE2 za razvijanje meteoroloških modela sljedeće generacije koji doprinose oblikovanju budućnosti atmosferskih znanosti.

Nabava ovog superračunala dio je AIRQ projekta i odnosi se na komponentu 5: Nadogradnja računalne infrastrukture DHMZ-a. Projekt AIRQ − Proširenje i modernizacija državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka DHMZ provodi u partnerstvu s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada. Ukupna vrijednost projekta iznosi 125,1 milijuna kuna od čega se 85 % financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 % iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Svrha projekta je unapređenje sustava upravljanja i praćenja kvalitete zraka kako bi se postigla učinkovita kontrola i upravljanje kvalitetom zraka u urbanim sredinama, zonama i aglomeracijama.