1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


DHMZ prognoze za Jadran na mobilnoj aplikaciji Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture

DHMZ, 20. 7. 2016. - Besplatnu mobilnu aplikaciju koja uključuje redovne prognoze za nautičare Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a te do sada najkvalitetniju numeričku vremensku prognozu visoke rezolucije (ALADIN) razvilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u suradnji s DHMZ-om, a u sklopu programa sigurnosti na moru i sprečavanja pomorskih nezgoda. Besplatna aplikacija Nautički informacijski servis (nIS) bit će dostupna od četvrtka, 21. srpnja. 2016. na Google Store-u za mobilne uređaje s Android operativnim sustavom i iTunes Store-u za iPhone mobilne uređaje.

Aplikacija je razvijena kako bi korisniku u svakom trenutku i na svakom mjestu na Jadranu bili lako dostupni podaci bitni za njegovu vlastitu sigurnost na moru i uz obalu te kako bi na brz i jednostavan način mogao proslijediti lučkim kapetanijama i drugim službama sigurnosti plovidbe i suzbijanja onečišćenja mora, a posebice službi traganja i spašavanja na moru bitne i detaljne podatke o uočenim pojavama.

nIS je višejezična aplikacija za nautičku informacijsku podršku i uzbunjivanje službe traganja i spašavanja na moru namijenjena zapovjednicima jahti, voditeljima brodica, ribarima, roniocima, kupačima i drugim osobama koji provode vrijeme uz obalu i na moru. Aplikacija također omogućuje jednostranu prijavu pomorskog prekršaja ili drugog izvanrednog događaja na moru, te osobito mogućnost pozivanja broja hitne službe 195 MRCC Rijeka - Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru s dostavom lokacije pozivatelja čime se smanjuje vrijeme potrage za onima kojima je pomoć potrebna. Posebnost aplikacije je i u tome da funkcionira i kada nema internetskog pristupa jer se sadržaj aplikacije učitava na pametni telefon kada postoji pristup bežičnom internetu ili WiFi mreži, a sadržaj je tako dostupan i kada takve veze nema. Za komunikaciju sa službom traganja i spašavanja na moru, nIS koristi kratke SMS poruke i telefonski poziv na besplatni broj 195 za koje gotovo na svakom djeliću Jadranskog mora postoji usluga mobilnih operatera.

Prezentaciji i svečanom puštanju u rad aplikacije 21. 7. 2016. u Rijeci prisustvovat će i predstavnici DHMZ-a.

Informativni letak o aplikaciji možete preuzeti ovdje.