1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Prognoza za proljeće 2015.

Očekuje se da razdoblje od ožujka do svibnja 2015. bude malo toplije od prosjeka uz uobičajenu količinu oborine

DHMZ, 20. 2. 2015. - U medijima se proteklih dana pojavila prognoza za proljeće 2015., prema kojoj našem području prijeti "najkišovitije proljeće svih vremena, praćeno poplavama". Međutim, ovakva informacija ne nalazi uporište u službenoj prognozi DHMZ-a.

Naime, prema prognostičkim materijalima koje DHMZ preuzima od Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) u Readingu (Velika Britanija), a na temelju kojih se izrađuju službene sezonske prognoze vremena na DHMZ-u, predviđa se da će proljeće 2015. u Hrvatskoj biti uglavnom prosječno toplo ili toplije od klimatološkog srednjaka uz prosječnu, ponegdje čak i manju količinu oborine od uobičajene.

Tromjesečna prognoza vremena za Hrvatsku za razdoblje ožujak - svibanj 2015. pokazuje da će temperatura biti u granicama prosjeka ili viša od njega, osobito u travnju i svibnju, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. To ne znači da u navedenim mjesecima ne može biti razdoblja hladnijeg vremena, moguće i s izraženijim negativnim odstupanjima od uobičajenih srednjih vrijednosti.

S druge strane, sezonska količina oborina predviđa se oko prosjeka ili ponegdje manja od njega. To također ne znači da tijekom prognostičkog razdoblja ne može biti dana s izraženijom oborinom, ali i razdoblja bez oborina (signal za manjak oborina npr. postoji u ožujku).

I dugoročne prognoze ostalih velikih meteoroloških službi, npr. Met Office-a iz Velike Britanije, kao i sezonske prognoze koju izrađuje IRI (International Research Institute for Climate and Society; University of Columbia, SAD), pokazuju da se za područje Hrvatske, ali i za dio srednje i jugoistočne Europe te veći dio Sredozemlja predviđa također pozitivno odstupanje sezonske temperature od klimatološkog srednjaka ili najmanje prosječno toplo. Što se oborina tiče, očekuju se uglavnom uobičajene količine oborine.

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.
Služba za vremenske analize i prognoze