1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


DHMZ punopravni član CARNET-a

DHMZ, 20. 1. 2022. - Krajem prošle godine iz Ministarstva znanosti i obrazovanja zaprimili smo odluku kojom Državni hidrometeorološki zavod prestaje biti pridruženi i postaje - punopravni član Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNET-a.

Punopravnim članstvom ostvaruje se jednostavnija, pouzdanija i brža komunikacija između sjedišta i ostalih lokacija DHMZ-a. Također, unapređuje se i kvaliteta razmjene podataka u međunarodnim okvirima što će imati izravan utjecaj na nivo poslovanja DHMZ-a kao vodeće nacionalne meteorološke i hidrološke službe u ovom dijelu Europe.

Važno je istaknuti da za potrebe izrade meteoroloških prognoza, upozorenja i drugih produkata DHMZ koristi satelitske produkte Europske organizacije za korištenje meteoroloških satelita (EUMETSAT). Ovi produkti će uskoro biti dostupni isključivo putem EUMETCast Terrestiral sustava koji se ostvaruje kroz GÉANT - europsku akademsku i istraživačku mrežu, a čiji je predstavnik za Hrvatsku upravo CARNET.

Status punopravnog članstva u CARNET-u dobilo je uz matičnu lokaciju DHMZ-a u Zagrebu (Ravnice 48) još pet lokacija DHMZ-a na adresama:

  • Borongajska cesta 83d/1, Zagreb (Služba za automatska mjerenja i Samostalna služba za umjerni laboratorij)
  • Avenija Većeslava Holjevca 20, Zagreb (Služba za upravljanje sustavom mjerenja kvalitete zraka i Služba kemijski laboratorij)
  • Maksimirska cesta 134, Zagreb (Meteorološko-aerološki opservatorij Zagreb – Maksimir)
  • Glagoljaška 11, Split (Područni meteorološki ured Split).
  • Riva 20, Rijeka (Područna meteorološka služba Rijeka).

DHMZ je državna upravna i znanstvena organizacija koja obavlja znanstvenu djelatnost za potrebe unaprjeđenja meteorologije, hidrologije i kvalitete zraka u skladu s najnovijim tehnološkim i znanstvenim postignućima u cilju izrade vremenskih i hidroloških prognoza, izrade upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave te izrade drugih proizvoda i usluga za razne korisnike u društvu i gospodarstvu (studije, procjene, ekspertize i dr.). Od 11. studenoga 1976. registrirana je znanstvena jedinica DHMZ-a. Danas je DHMZ ustanova iz sustava znanosti te je zavedena u Upisnik znanstvenih organizacija.