1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


U 2 dana preko 10 vrsta oborine

(kiša, rosulja, ledena kiša, ledena rosulja, zrnati snijeg, snijeg, susnježica, ledena zrnca, solika, inje...)

DHMZ, 19. 11. 2018. - Stiglo je zahladnjenje, a s njim i najavljen prvi snijeg i susnježica što za studeni nije ništa neobično (Tablica 1). S prostranom anticiklonom proteklih je dana sa sjevera i sjeveroistoka stizao hladan zrak, no danas poslijepodne hladnu zračnu masu polako će početi zamjenjivati topla. Naime, iz zapadnog Sredozemlja našim se krajevima približava ciklona (slika 1) s kojom će s juga stizati topao, ali i jako vlažan zrak.

Tablica 1 Srednji mjesečni broj dana sa snijegom za mjesec studeni

Postaja Srednji mjesečni broj dana sa snijegom*
Bjelovar 2
Gospić 3
Karlovac 2
Knin 0
Križevci 2
Ogulin 4
Osijek 2
Parg 5
Senj 1
Sisak 2
Slavonski Brod 2
Varaždin 2
Zagreb Grič 2
Zagreb Makismir 2
Zavižan 8

*razdoblje za koje je računat srednjak različit je i ovisi o tome kada je postaja puštena u rad

Slika 1. Prognozirano polje prizemnog tlaka zraka (ECMWF) i frontalni poremećaji, 19. 11. 2018., 13 sati

Buru će stoga u Dalmaciji zamijeniti jugo, u noći na utorak već često jako i olujno pa će more biti i jače valovito. Nakon kratkog predaha od oborina danas sredinom dana, navečer stižu nove, zamjetno izraženije. Na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije padat će kiša. U gorju u početku snijeg i susnježica, a kako će se sve više po visini uvlačiti topliji zrak u drugom dijelu noći rast će vjerojatnost i za ledenu kišu, posebice u dijelovima Like već u drugom dijelu noći, a u Gorskom kotaru uglavnom od sredine dana. U gorju će se stvoriti i snježni pokrivač oko 10 cm, mjestimice i do 20 cm. Dakle, posebnu pozornost treba usmjeriti na gorske krajeve u kojima će prije svega biti poteškoća i ograničenja u prometu. Pod težinom snijega, ali i leda mogu pucati i grane. U središnjim i istočnim kopnenim krajevima padat će uglavnom kiša, tek rijetko, a osobito u predjelima iznad 500 mnv u početku snijeg i susnježica. U središnjim predjelima također je lokalno moguća i kiša koja se smrzava u doticaju s tlom i predmetima.

Na Jadranu i u predjelima uz njega uz lokalno izraženije pljuskove praćene grmljavinom past će i obilnija oborina, ponegdje i više od 70, na krajnjem jugu i više od 90 litara po četvornom metru.

U srijedu će utjecaj ciklone slabjeti, oborina će biti sve manje, a u nastavku tjedna izgledan je porast temperature.