1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Dr. sc. Branka Ivančan-Picek za Meteorological Technology International o METMONIC-u

DHMZ, 19. 4. 2022. - U razgovoru za ugledni svjetski časopis glavna ravnateljica DHMZ-a, dr. sc. Branka Ivančan-Picek, istaknula je: U posljednjem desetljeću tehnologija se izuzetno promijenila te dovela do velike potražnje za meteorološkim podacima od strane različitih gospodarskih grana i javnih djelatnosti.

Poznata svjetska publikacija koja je posvećena najnovijim dostignućima u klimatskim, vremenskim i hidrometeorološkim prognozama, tehnologijama mjerenja i analizama svom globalnom čitateljstvu predstavila je jedan od najopsežnijih strukturnih projekta u povijesti DHMZ-a, Projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH-METMONIC.

U Hrvatskoj je prijeko potrebno poboljšanje sustava ranog upozoravanja na vremenske nepogode i prirodne katastrofe, poručila je glavna ravnateljica i time ukazala na jedan od ključnih ciljeva projekta.

Osim što će se projektom uspostaviti moderan sustav meteorološkog motrenja te osigurati pokrivenost cjelokupnog područja Hrvatske radarskim mjerenjima, METMONIC će značajno doprinijeti povećanju efikasnosti sustava ranog upozorenja na opasne meteorološke pojave i time povećati efikasnost zaštite ljudskih života, kao i smanjenja materijalne štete.

Cijeli razgovor s glavnom ravnateljicom možete pročitati ovdje.