1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Strujanje onečišćenja iz nuklearnog postrojenja u Fukushimi, Japan

DHMZ - 18. ožujak 2011. - Radijacija iz nuklearnog postrojenja u Fukushimi u Japanu, kreće na istok preko Tihog oceana, izvijestila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA)*.

Takav smjer kretanja onečišćenog zraka potvrđuje i model Hysplit pokrenut u DHMZ-u. Proračun modela pokazuje kretanje zračenja u idućih trinaest dana (od 15. ožujka u 12 UTC do 29. ožujka u 00 UTC). Zračenje iz izvora je kontinuirano za vrijeme promatranog razdoblja, vrijednosti koncentracija su indikativne, a prikazani rezultati su osrednjena dnevna prostorna razdioba koncentracija u sloju od površine do 100 m.

Prema prognostičkim kartama onečišćenje bi došlo na područje Hrvatske najranije 29. ožujka 2011. pri čemu bi količine onečišćenja bile od 1000 do 10000 puta manje od iznosa zračenja na izvoru. Same količine zračenja na izvoru su relativno male, a zračenje prelazi velike udaljenosti preko Tihog oceana, SAD-a i Atlantskog oceana, pri čemu se razrjeđuje pod utjecajem atmosferske disperzije i depozicije, i time ne predstavlja realnu opsanost za naše krajeve. Pri tome treba naglasiti da korišteni model ne uzima u obzir mokru depoziciju što znači da bi u slučaju oborine koncentracije bile još i manje.

Rezultati Hysplit modela 15.3.-29.3.2011. - video [ wmv ]

* International Atomic Energy Agency, www.iaea.org