1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Pismo namjere

DHMZ, 17. veljače 2011. - Državni hidrometerološki zavod (DHMZ) i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) javno su potpisali Pismo namjere u sklopu provedbe programa Vlade RH Dovesti svoju kuću u red (HIO Program), čiji je cilj poboljšanje energetske efikasnosti u objektima u vlasništvu Vlade RH te ispunjavanje obveza koje propisuju direktive Europske unije, vezane uz energetsku efikasnost u zgradarstvu.

Pismo namjere potpisali su mr.sc. Ivan Čačić, ravnatelj DHMZ-a i dr. sc. Vlasta Zanki, voditeljica programa Dovesti svoju kuću u red, UNDP Hrvatska.

Takoder, pozdravnim govorom nazočnima se obratila Irena Dubravec, načelnica Odjela za racionalno gospodarenje energijom i energetsku učinkovitost u neposrednoj potrošnji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji financijski podupire HIO Program. HIO Programom javnosti se želi poslati poruka da se energetska efikasnost ne sugerira nekom drugom, već da je državna i lokalna uprava usmjerena k smanjenju potrošnje energije u svojim objektima, tj. smanjenju troškova, a time i izravno prema uštedi novca poreznih obveznika.

U sklopu Programa izradit će se energetske ocjene, pogotovo za one zgrade koje imaju povoljan rok povrata investicije, realizirati mjere smanjenja troškova i potrošnje energije u objektima u vlasništvu ili korištenju DHMZ-a. Potpisivanjem Pisma namjere DHMZ i UNDP usuglašavaju suradnju, usluge u programu koje pruža UNDP te aktivnosti i obveze DHMZ-a. DHMZ će primjenjivati načela energetske efikasnosti kod provodenja svojih projekata, najbolji primjer za to je izgradnja novog centralnog objekta Zavoda na Sveučilišnom kampusu Borongaj. Trenutno je u izradi projektni zadatak za ovaj novi objekt koji će u konačnici biti i primjer dobre prakse iz područja energetske efikasnosti i održivog razvoja u zgradarstvu.