1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Predstavljanje projekta EU - CIRCLE javnosti

DHMZ, 16. 10. 2015. - Konferencija za medije o istraživačkom projektu Europski okvir za jačanje otpornosti kritične infrastrukture na klimatske promjene (EU-CIRCLE) održat će se 20. 10. 2015. u 12 sati u prostorijama Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Nehajska 5, Zagreb.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) na projektu ima ulogu partnera i krajnjeg korisnika. Projekt okuplja vodeće europske istraživačke i akademske ustanove, vladine organizacije, meteorološke službe te industrije, mala i srednja poduzeća iz područja klimatologije i zaštite kritične infrastrukture iz devet europskih zemalja. Iz Hrvatske, osim DHMZ-a, sudjeluje DUZS i Veleučilište Velika Gorica.

Rezultati projekta EU CIRCLE mogli bi dati odgovor na pitanje: Hoće li klimatske promjene uzrokovati zatajenje funkcionalnosti kritične infrastrukture u Republici Hrvatskoj i Europi u narednim desetljećima?

Uloga DHMZ na projektu je dati pregled raspoloživih vremenskih i klimatskih podataka, mogućnosti klimatskih i prognostičkih modela te njihove mogućnosti i ograničenja na različitim prostornim i vremenskim skalama za potrebe procjene potencijalnih ugroza na kritičnu infrastrukturu. Koordinatorica projekta za DHMZ je dr. sc. Branka Ivančan-Picek.

Projekt EU-CIRCLE započeo je 1. 6. 2015. i trajat će do 1. 6. 2018. (36 mjeseci). Financiran je iz EU programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020 s ukupnim budžetom od 7,3 milijuna eura.

Cjelovit tekst poziva za medije moguće je preuzeti ovdje.