1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Meteorološki radari važni su za sigurnost građana

DHMZ, 16. 9. 2022. - Odluka Hrvatske o ulaganju i modernizaciju hidrometeorološke službe i njezine infrastrukture je izuzetno važna. Upravo meteorološki radari, od kojih se jedan nalazi ovdje, ključni su za sigurnost građana, važni su za javne službe, sigurnost prometa i poljoprivredu za koju je bitno znati što više informacija o meteorološkim pojavama poput kiše, vrstama oborine te detektirati tuču koja može imati negativne posljedice, poručio je glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije (WMO), Petteri Taalas u petak, 16. rujna 2022. u Labinu nakon sastanka s labinskim gradonačelnikom Valterom Glavičićem.

Uz glavnog tajnika WMO-a, Petterija Taalasa bili su i glavna ravnateljica DHMZ-a, Branka Ivančan-Picek, njezin zamjenik Ivan Güttler, glavna direktorica ECMWF -a (Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze) Florence Rabier te glavni direktor EUMETSAT-a (Europska organizacija za korištenje meteoroloških satelita) Phil Evans.

Povod je bio obilazak novog meteorološkog radarskog centra na vrhu Goli na kojem je u svibnju ove godine instaliran jedan od tri najsuvremenija meteorološka radara na hrvatskom Jadranu. Radari su dio velikog strukturnog projekta modernizacije METMONIC. Nakon instalacije trećeg radara na otoku Pelješcu po prvi put u povijesti cijelo područje Hrvatske bit će pokriveno radarskim mjerenjima.

Projektom METMONIC modernizira se i cjelokupna meteorološko motriteljska mreža, a važnu ulogu u njegovoj realizaciji imale su i lokalne zajednice. Grad Labin je primjer kako lokalna zajednica može prepoznati zajedničku korist od projekta i dati podršku njegovom ostvarenju.

Kada smo prije pet godina tražili lokacije na Jadranu za naša tri radara, ovdje smo naišli na dobar odaziv. Hvala gradu Labinu i njegovom gradonačelniku na razumijevanju i što su nam izašli u susret. Drago nam je da smo ovaj projekt uspješno realizirali. Radar na vrhu Goli je operativan te svima vama, građanima Labina, građanima Istre, ali isto tako i svim građanima Hrvatske na dobrobiti. Radar doprinosi kvaliteti podataka, prije svega olujnih procesa u atmosferi, olujnih kiša što je izuzetno bitno. Ovim podacima dobivamo jednu dodanu vrijednost i kvalitetu naših podatka i usluga. Nakon završetka projekta modernizacije METMONIC imat ćemo puno više meteoroloških podataka i za naše prognoze, jer će ti podaci kao ulazni parametri biti dio naših prognostičkih modela, istaknula je glavna ravnateljica DHMZ-a, Branka Ivančan-Picek.

Gradonačelnik Labina Valter Glavičić, zahvalio se DHMZ-u i glavnoj ravnateljici što su prepoznali Labin kao sredinu koja ima, ne samo razumijevanja za dugoročne projekte poput METMONIC-a, nego takvim projektima daje svoju punu podršku i suradnju.

Na taj način pomažemo našim poljoprivrednicima, našim gospodarstvenicima, našem turizmu i svima onima kojima je točna prognoza vrlo bitna za održavanje svih njihovih aktivnosti. Zahvaljujem građanima grada Labina na razumijevanju, jer znamo kako su takvi projekti upravo na početku nailazili na velike otpore. Sada dolazimo u fazu benefita, a to su vjerujem pouzdane prognoze, aktualni i točni meteorološki podaci te se nadamo da će suradnja grada Labina i DHMZ i dalje biti tako dobra, rekao je gradonačelnik Valter Glavičić.

O važnosti meteoroloških radara za sigurnost građana, posebice za sustave ranog upozorenja na opasne hidrološke i meteorološke pojave u vrijeme klimatskih promjena, ali i za razmjenu informacija među zemljama u svrhu što točnijeg prognoziranja ukazali su i Florence Rabier, glavna direktorica ECMWF-a te Phil Evans, glavni direktor EUMETSAT-a.

Vrijeme ne poznaje državne granice, atmosfera je jedna za sve. Zato je razmjena informacija između različitih zemalja važna kako bismo mogli prognozirati vrijeme. I tu Hrvatska ima važnu ulogu, dok su radari posebice važni upravo za prognoziranje ekstremnih vremenskih prilika, zaključila je Florence Rabier, glavna direktorica ECMWF.