1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Tijekom vikenda mjestimice obilna oborina koju mogu popratiti nagli porasti vodostaja

DHMZ, 16. 7. 2021. - Tijekom iduća 72 sata na većem području kontinentalne Hrvatske očekuju se značajnije količine oborina. Uslijed djelovanja visinske ciklone bogate vlagom mjestimice može pasti i više od 100 litara kiše po četvornom metru. Takva količina oborine može ponegdje uzrokovati bujične poplave. Najmanje se kiše očekuje u Dalmaciji gdje na otocima može ponegdje i izostati.

Prognostička karta
Slika 1. Prizemna sinoptička situacija 16. srpnja 2021. u 00 UTC. Frontalni sustavi su iznad srednje Europe, dok je iznad šireg područja Hrvatske prostrano polje srednjeg i izjednačenog tlaka zraka. Izvor: DWD
Prognostička karta
Slika 2. Karta AT500 hPa (izolinije) i polje temperature (boja) na oko 5 kilometara visine 16. srpnja 2021. u 00 UTC. Visinska ciklona iznad srednje Europe premješta se preko Alpa prema jugu. Izvor: ECMWF.

Promjena vremena započinje već danas, u petak, s mjestimičnom kišom i pljuskovima ponajprije u Slavoniji, Baranji i Srijemu, sve učestalijim prema kraju dana. U subotu će u većem dijelu zemlje biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Kiša će ponegdje biti i obilna. Samo u Dalmaciji promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, tek lokalno uz malo kiše ili poneki pljusak. Puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uz pljuskove i grmljavinu lokalno pojačan. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena i jaka bura i sjeverac, drugdje na moru sjeverozapadni i zapadni vjetar. Temperatura se neće znatnije mijenjati. U ponedjeljak postupni prestanak kiše i smanjenje naoblake, najprije na sjeverozapadu.

Upozoravamo da će u većini unutrašnjosti tijekom subote pasti između 15 i 50 litara po četvornom metru, ponegdje i znatno više. Do smirivanja u ponedjeljak neke će postaje vrlo vjerojatno izmjeriti i preko 100 litara kiše po četvornom metru.

Upozoravamo da većina oborine može pasti u obliku pljuskova, u kratkom vremenu, te prouzročiti urbane poplave i naglo podizanje vodostaja manjih i bujičnih vodotoka.

Prognostička karta
Slika 3. Prognoza ukupne količine oborine tijekom 72 sata, od petka u 12:00 UTC do ponedjeljka u 12:00 UTC. Izvor: ECMWF, start modela 16. srpnja 2021. 00 UTC.

Aktualna upozorenja na opasne vremenske pojave možete pratiti na: https://meteo.hr/naslovnica-upozorenja.php?tab=upozorenja