1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Najnoviji podaci o El Niñu i La Niñi

DHMZ, 15. 12. 2017. - U nastavku je prijevod priopćenja Svjetske meteorološke organizacije (WMO) izdanog 14. 12. 2017.

Trenutna situacija i izgledi

Površinske temperature mora u istočnom tropskom području Tihog oceana nedavno su se spustile do razina koje odgovaraju blagoj pojavi La Niñe. Slično tomu, većina atmosferskih pokazatelja sada odgovara ranim fazama pojave La Niñe. Klimatski modeli ukazuju na to da će se slabi uvjeti koji odgovaraju pojavi La Niñe vjerojatno nastaviti i u prvom tromjesečju 2018. Povratak na neutralne razine El Niña / južne oscilacije (ENSO) manje je vjerojatan prije početka 2018., a mogućnost pojave El Niña prije drugog tromjesečja 2018. čini se vrlo slabo vjerojatnom. Nacionalne meteorološke i hidrološke službe nastavit će pažljivo pratiti promjene u stanju ENSO-a u nadolazećim mjesecima.

Od listopada, površinske temperature mora u većem dijelu tropskog područja Tihog oceana pomaknule su se s neutralnih razina na razine koje odgovaraju slaboj pojavi La Niña, uz temperature za 0,5 to 1,0 °C ispod prosjeka u istočnom dijelu središnjeg područja oceana. Atmosferski pokazatelji također ukazuju na slabe obrasce pojave La Niñe, uključujući i pojačane količine oborine u krajnjem zapadnom dijelu Tihog oceana i područje smanjenih količina oborine u blizini međunarodne datumske granice. Osim toga, u zapadnom tropskom području Tihog oceana zabilježeni su pojačani pasati, a vrijednosti morskog tlaka u istočnom dijelu Tihog oceana više su od normalnih, dok su u zapadnom dijelu niže od normalnih. Oboje ukazuje na uvjete koji odgovaraju pojavi La Niñe.

U dijelu središnjeg i istočnog Tihog oceana temperature mora u dubini ostale su od listopada umjereno niže od prosjeka te se protežu nekoliko stotina metara ispod površine. Te vode koje obično ukazuju na nadolazeće uvjete na površini ne upućuju na nikakav rast prosječnih površinskih temperatura mora koje su niže od prosjeka u razdoblju od prosinca do siječnja.

Većina analiziranih modela predviđa da bi moglo doći do dodatnog sniženja površinskih temperatura mora u istočnom i središnjem dijelu tropskog područja Tihog oceana u sljedeća dva mjeseca, ali da će ostati u rasponu koji odgovara blagoj pojavi La Niñe (od 0,5 do 1,0 °C ispod prosjeka). Manji broj modela predviđa da će se temperature spustiti više od 1,0 °C ispod prosjeka. Na temelju tih predviđanja i stručnih procjena, vjerojatnost da će se pojava La Niña nastaviti u prvom tromjesečju 2018. iznosi 70-80 %. Ne postoji praktički nikakva šansa da se pojava El Niño razvije prije drugog tromjesečja 2018.

Važno je napomenuti da El Niño i La Niña nisu jedini čimbenici koji utječu na svjetske klimatske obrasce i da snaga ENSO-a ne odgovara automatski snazi njegovih utjecaja. Sezonska predviđanja na regionalnoj razini trebaju procijeniti relativne učinke stanja El Niño / južne oscilacije zajedno s drugim lokalnim čimbenicima koji utječu na klimu. Primjerice, poznato je da površinske temperature mora u Indijskom oceanu, jugozapadnom Tihom oceanu i tropskom području Atlantskog oceana također utječu na klimu susjednih kopnenih područja. Informacije koje se mogu primijeniti na regionalnoj i lokalnoj razini dostupne su putem regionalnih i nacionalnih sezonskih klimatskih predviđanja, npr. predviđanja WMO-ovih regionalnih klimatskih centara(RCCs), regionalnih klimatskih foruma (RCOFs) i nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi (NHMSs).

Nastavit ćemo pažljivo pratiti stanje ENSO-a. Stručna javnost koja se bavi klimatskim prognozama rutinski će izraditi detaljnije interpretacije regionalne varijabilnosti klime u nadolazećim mjesecima te će ih staviti na raspolaganje putem nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi.

Klimatski obrasci u Tihom oceanu

Istraživanja provedena proteklih desetljeća u velikoj mjeri su rasvijetlila važnu ulogu koju interakcije između atmosfere i oceana u tropskom pojasu Tihog oceana igraju u promjenama globalnih obrazaca vremena i klime. Primjerice, tijekom pojave El Niña, površinske temperature mora u središnjem i istočnom tropskom području Tihog oceana rastu na razine znatno više od normalnih. Za razliku od toga, tijekom pojava La Niñe, površinske temperature mora u tim područjima padaju na razine niže od normalnih. Te promjene u temperaturama u snažnoj su vezi s velikim varijacijama klime u cijelom svijetu. Kada započnu, takvi događaji mogu potrajati 12 mjeseci ili više. Nakon snažnog događaja El Niño zabilježenog 1997. - 1998. uslijedila je produljena faza događaja La Niña koja je potrajala od sredine 1998. do početka 2001. Događaji El Niño /La Niña mijenjaju vjerojatnost pojave određenih klimatskih obrazaca diljem svijeta, ali njihovi ishodi nikada nisu potpuno jednaki. Osim toga, iako općenito postoji odnos između globalnih utjecaja El Niña /La Niñe i njihova intenziteta, uvijek postoji mogućnost da događaj u nekim područjima ima ozbiljne utjecaje bez obzira na svoj intenzitet.

Prognoziranje i praćenje El Niña / La Niñe

Prognoziranje kretanja u Tihom oceanu odvija se na brojne načine. Složeni dinamički modeli prognoziraju razvoj tropskog područja Tihog oceana iz njegovog trenutačnog opaženog stanja. Statistički prognostički modeli također su u mogućnosti utvrditi neke od naznaka takvih kretanja. Stručna analiza trenutačne situacije dodaje dodatnu vrijednost, posebice kada je riječ o interpretaciji implikacija situacije koja se razvija ispod površine oceana. Sve prognostičke metode nastoje ugraditi utjecaje međudjelovanja oceana i atmosfere unutar klimatskog sustava.

Meteorološki i oceanografski podaci koji omogućuju praćenje i prognoziranje epizoda El Niña i La Niñe dobivaju se iz nacionalnih i međunarodnih sustava opažanja. Razmjena i obrada podataka vrši se u sklopu programa kojeg koordinira WMO.

Obavijest WMO-a o pojavama El Niño /La Niña

Obavijesti WMO-a o pojavama El Niño /La Niña izrađuju se relativno redovito (otprilike svaka tri mjeseca) i rezultat su suradnje WMO-a i Međunarodnog istraživačkog instituta za klimu i društvo (IRI) kao doprinos Međuagencijskoj radnoj skupini Ujedinjenih naroda za smanjenje elementarnih nepogoda. Temelji se na doprinosima vodećih centara diljem svijeta koji se bave praćenjem i predviđanjem ove pojave te na stručnom konsenzusu koji omogućuju WMO i IRI.

Detaljnije informacije dostupne su ovdje. Arhiva svih WMO-ovih objava o stanju El Niña/La Niñe dostupna je ovdje.

Zahvala
Objava WMO-a o pojavi El Niña/La Niñe rezultat je suradnje SMO-a i Međunarodnog istraživačkog instituta za klimu i društvo (IRI) iz Sjedinjenih američkih država te se temelji na doprinosima stručnjaka iz cijelog svijeta, uključujući, između ostalog, sljedeće institucije: Afrički centar za meteorološke aplikacije za razvoj (ACMAD), Armenski državni hidrometeorološki zavod i zavod za praćenje (ARMSTATEHYDROMET), Klimatski centar (APCC) organizacije za azijsko-pacifičku gospodarsku suradnju (APEC), Australski meteorološki zavod (BoM), Australski centar za održive slivove Sveučilišta u Južnom Queenslandu, Badan Meteorologi Klimatologi dan Geofisika (BMKG) - Indonezijsku agenciju za meteorologiju, klimatologiju i geofiziku, Centro Internacional para la Investigación del Fenómeno El Niño (CIIFEN), Kinesku meteorološku upravu (CMA), Centar za klimatska predviđanja (CPC) i Centar za aplikacije ENSO-a u Tihom oceanu (PEAC) Nacionalne oceanografske i atmosferske službe (NOAA) Sjedinjenih američkih država (SAD), Projekta Varijabilnost i predvidljivost klime (CLIVAR) koji provodi Svjetski klimatski istraživački program (WCRP), Comisión Permanente del Pacifico Sur (CPPS), El Comité Multisectorial Encargado del Estudio Nacional del Fenómeno El Niño (ENFEN) iz Perua, Europskog centra za srednjoročne prognoze vremena (ECMWF), Météo France, Meteorološkog zavoda Fijija, IGAD-a (Međuvladinog tijela za razvoj), Centra za klimatska predviđanja i aplikacije (ICPAC), Instituto Nacional de Meterologia e Hidrologia (INAMHI) iz Ekvadora, IRI-a, Japanske meteorološke agencije (JMA), Korejske meteorološke uprave (KMA), Meteorološkog zavoda Mauricijusa (MMS), Meteorološke službe Ujedinjene Kraljevine (UKMO), Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja (NCAR) iz SAD-a, Klimatskog servisnog centra Južnoafričke zajednice za razvoj (SADC CSC), Instituta za poljoprivredu Tasmanije iz Australije i Sveučilišta u Coloradu, SAD.