1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Stanje i prognoza vodostaja u RH

DHMZ, 15. 5. 2019. - Na hidrološkim postajama Luketići i Slunj Uzvodni na Korani tijekom ove poplavne epizode su zabilježeni najviši vodostaji ikada! U Luketićima je 13. 5. 2019. vodostaj Korane premašio dosadašnji najviši iz 1997. godine za desetak cm, dok je sljedećeg dana nešto nizvodnije u Slunju dosadašnji rekordni vodostaj iz 2014. godine premašen za čak pola metra.

Vodostaji Une u gornjem toku su u opadanju s tendencijom opadanja. U Hrvatskoj Kostajnici vodostaji su u vrhu vodnog vala, u izvanrednom stanju obrane od poplava. Tijekom dana očekuje se opadanje vodostaja te izlazak iz izvanrednog stanja.

Vodostaji na Kupi do Karlovca su u opadanju s tendencijom opadanja, u domeni srednje niskih voda. Vodostaji u Karlovcu na rijeci Kupi su u izvanrednim mjerama obrane od poplave, s tendencijom opadanja, a na Korani su vodostaji dosegnuli vrh vodnog vala te su u blagom opadanju pa se tijekom dana očekuje izlazak iz izvanrednog stanja obrane od poplava.
Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta, u domeni visokih voda. U Farkašiću su vodostaji dosegnuli redovne mjere obrane od poplava te bi tijekom večeri/noći mogli ući u izvanredne mjere. Vodostaji Gornje i Donje Dobre, Mrežnice, Korane i Gline su u opadanju s tendencijom daljnjeg opadanja.

Rijeka Korana
Slika 1. Visok vodostaj (787 cm) i poplava Korane u Karlovcu 14. 5. 2019. u 15:29 h

Vodostaji Save do Crnca su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih i srednjih voda. Na hidrološkoj postaji Crnac vodostaji rastu te su dosegnuli pripremno stanje obrane od poplava s očekivanim vrhom vodnog vala u petak (17. 5. 2019.). Nizvodno od Crnca na cijelom toku Save u RH vodostaji su u porastu s tendencijom porasta, a najveći dotoci se osim od Kupe i Une očekuju od desnih pritoka iz BiH (naročito Vrbasa i Bosne). Vodostaji srednje i donje Save su u domeni srednje visokih i visokih voda, u pripremnom stanju obrane od poplava. Vodostaji u Jasenovcu su u izvanrednim mjerama obrane od poplava, s vrhom vodnog vala u petak (17. 5. 2019.). Lijevi pritoci Save su u porastu s tendencijom porasta.