1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Nakon ljeta u proljeću, sutra pravi obrat

DHMZ, 15. 4. 2024. - Nakon, u dosadašnjoj povijesti mjerenja, jedne od najtoplijih veljača i ožujka, ponegdje čak i rekordno toplih, temperatura zraka je i u prvoj polovini travnja bila znatno iznad prosjeka za doba godine. No, iznimno toplom vremenu stiže kraj. Naime sutra, 16. travnja na vrijeme u našim krajevima sve jače će utjecati izražena termobarička dolina sa sjeverozapada (slika 1.) s kojom će u utorak poslijepodne po visini naglo stići osjetno hladniji zrak, npr. na 1,5 km visine temperatura će se u svega pola dana s oko 12 °C spustiti na 0 °C.

Slika 1. Temperatura (°C) i visina izobarne plohe (gpdam) AT 500 hPa za 16. travnja 2024. i 17. travnja u 12 UTC. Izvor: ECMWF

Pritom će se u prizemnom sloju stvarati ciklona sa središtem na sjeveru Italije (slika 2.) čiji će se frontalni poremećaji preko Hrvatske premještati tijekom utorka i srijede.

Slika 2. Prizemna sinoptička karta za utorak 16. travnja 2024. u 12 UTC Izvor: DWD

Slika 3. Ukupna 24-satna količina oborine (mm) za utorak 16. travnja 2024. Izvor: Aladin

Izraženi pad temperature zraka

Stoga će druga polovina travnja početi uz promjenljivo, nestabilno i osjetno hladnije vrijeme, osobito sredinom ovog tjedna. Primjerice, u unutrašnjosti će najviša dnevna temperatura u srijedu, 17. travnja biti oko 11 °C. Dakle, čak dvadesetak stupnjeva niže vrijednosti nego što su bile u nedjelju, 14. travnja kada su oboreni i neki travanjski rekordi, ali također i ispod prosječnih vrijednosti za navedeno razdoblje.

Ponegdje obilni pljuskovi

Povremeno će padati kiša, ponegdje vrlo vjerojatno i u obliku izraženijih te obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom (slika 3.), u utorak u drugom dijelu dana ponajprije u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a navečer i tijekom srijede u Dalmaciji. Uz dotok hladnog zraka kiša će u utorak navečer u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg. Na području Gorske Hrvatske mjestimice se očekuje i stvaranje snježnog pokrivača, poglavito u Gorskom kotaru ponegdje i višeg od 10 cm (slika 4.). Vrlo malo susnježice ili snijega prolazno je moguće i u nekim nizinama središnje te istočne Hrvatske u noći na srijedu.

Slika 4. Debljina snježnog pokrivača do četvrtka 17. travnja 2024. u 06 UTC. Izvor: ECMWF

Vjetar okreće na sjeverne smjerove

Vjetar će u unutrašnjosti okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni, u utorak prolazno i jak, mjestimice s olujnim udarima. Na Jadranu pak umjereno i jako jugo u utorak navečer najprije na sjevernom dijelu, okreće na buru, jaku i olujnu, osobito podno Velebita lokalno i s orkanskim udarima (slika 5.). U srijedu će se bura proširiti duž obale te će i na cijelom Jadranu osjetno osvježiti, a na otvorenom moru zapuhat će jak sjeverozapadnjak.

Slika 5. Udari vjetra (m/s) u srijedu 16. travnja 2024. u 14 i 20 UTC. Izvor: Aladin

Od četvrtka vrijeme primjerenije dobu godine

U četvrtak će vjetar oslabjeti, no temperatura primjerenija dobu godine zadržat će se barem do polovine idućeg tjedna (slika 6.). Uz djelomično razvedravanje od petka, ponajprije po kotlinama Gorske Hrvatske najniža jutarnja temperatura zraka bit će oko 0 °C, stoga je moguć i mraz pri tlu. Detaljniju i pouzdaniju prognozu za te dane svakodnevno pratite na mrežnim stranicama DHMZ-a.

Slika 6. ECMWF modelska prognoza temperature (°C) na 2 metra visine za Zagreb u razdoblju od 14. travnja u 12 UTC do 24. travnja 2024. u 12 UTC - izračun 50 članova ansambla. Rasap pokazuje pouzdanost prognoze.

Zbog najavljene izražene promjene vremena pratite upozorenja na opasne vremenske pojave, osobito ako planirate putovanje jer se na prometnicama kroz Gorsku Hrvatsku mjestimice očekuju zimski uvjeti, a duž obale ograničenja u prometu zbog olujne bure.