1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


DHMZ uspješno privodi završetku EU projekt METMONIC

DHMZ, 14. 12. 2023. - Svečanošću zatvaranja projekta i predstavljanjem ostvarenih ciljeva Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je 12. prosinca 2023. u Zagrebu službeno obilježio završetak velikog dijela planiranih aktivnosti na Projektu modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH - METMONIC kojim su nakon šest godina napornog rada na unaprjeđenju motriteljske mreže, stvoreni temelji za poboljšanje kvalitete i dostupnosti meteoroloških podataka koji se prikupljaju na preko 400 lokacija diljem Republike Hrvatske.

DHMZ je shvatio svoju ulogu i ovim projektom napravio veliki iskorak u modernizaciji motriteljskih mreža i stavio nas u sam vrh europske i svjetske meteorologije. Projektom će se pustiti u rad 400 prizemnih meteoroloških postaja, šest suvremenih meteoroloških radara i pet meteorološko-oceanografskih plutača, a uskoro će u rad krenuti i Centralna integracijska platforma na kojoj će biti objedinjeni svi podaci vezani za ovaj sustav. Sve ovo smo napravili kako bi naše prognoze i upozorenja bili znatno kvalitetniji te u službi građana i gospodarstva, kao i kako bismo se pripremili na klimatske promjene. poručila je glavna ravnateljica DHMZ-a dr. sc. Branka Ivančan-Picek u svom pozdravnom govoru. Tijekom svog izlaganja istaknula je kako su rezultati ovog važnog projekta za DHMZ bitni ne samo za meteorološku zajednicu nego i za industrijske djelatnosti, gospodarski razvoj, zaštitu prirode, turizam, nautiku te u konačnici i za sigurnost i ugodnost života građana Republike Hrvatske.

Projektom METMONIC ostvareno je kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena, a samim time i izdavanje pravovremenih upozorenja na opasne vremenske prilike. Uspostavom automatizacije motriteljske mreže na brojnim prizemnim lokacijama, modernizacijom opreme i meteorološkog laboratorija DHMZ-a, postavljanjem 6 modernih C-band dvojno polariziranih Doppler radara koje radarskom slikom pokrivaju cjelokupni teritorij Republike Hrvatske, unaprjeđenjem sustava visinskih mjerenja i stvaranjem mreže meteorološko-oceanografskog mjerenja kao i izgradnjom Centralne integralne platforme za prihvat i obradu meteoroloških podatka te nabavom sofisticiranog uređaja za praćenje opterećenja ekosustava elementima u tragovima napravljen je divovski korak koji će osigurati DHMZ-u poboljšanje kvalitete proizvoda i usluga.

Bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja, izv. prof. dr. sc. Davor Filipović, u svom je pozdravnom govoru naglasio važnost projekta METMONIC kao sustava namijenjenog praćenju stanja vremena. Istaknuo je kako takav alat doprinosi unaprjeđenju sustava upozorenja na prirodne nepogode i katastrofe.

Potrebno je dekarbonizirati ekonomije jer svjedočimo razornim klimatskim događajima koje je važno nadzirati. Ekstremne klimatske promjene poput poplava, požara i potresa sve su učestalije stoga je strateški cilj provesti što više projekata poput ovog, istaknula je ravnateljica Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije, Sofia Alves, koja je nazočila svečanosti. U svom govoru skrenula je pozornost kako je projekt METMONIC strateški važan projekt za cijelu Europsku uniju čije članice su se obavezale smanjiti emisije za 55 % do 2030., kao i preuzeti klimatsku kontrolu do kraja 2050.

Prisutnima se obratila i načelnica Sektora za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Aleksandra Čilić, koja je poručila da ovaj projekt nedvojbeno pruža informacije potrebne za izdavanje pravovremenih upozorenja za opasne vremenske neprilike.

Tijekom svog izlaganja voditelj projekta METMONIC mr. sc. Stjepan Ivatek-Šahdan skrenuo je pažnju sudionicima svečanosti kako je ovim strateškim projektom za DHMZ, ostvaren planirani cilj u vidu osiguranja sljedivog, reprezentativnog, pouzdanog i pravovremenog podatka o stanju atmosfere i mora u Hrvatskoj, koji je neophodan za kontinuirano praćenje vremena i klime. Prikupljenim meteorološkim informacijama ostvaruje se podrška procesima prilagodbe na klimatske promjene i ublažavanje njihovih posljedica.

Nakon promotivnog videa o projektu METMONIC sudionici su imali priliku postaviti pitanja stručnjacima DHMZ-a vezana za dostupnost i upotrebu podataka prikupljenih uređajima nabavljenih u sklopu aktivnosti projekta METMONIC.

Snimku završne svečanosti projekta METMONIC možete pogledati na službenom YouTube kanalu DHMZ-a.

Projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC značajno osuvremenjuje rad i poboljšava kvalitetu proizvoda i usluga DHMZ-a. Procijenjena vrijednost troškova projekta METMONIC iznosi 45.251.908,75 EUR (343.914.506,50 HRK) od čega se 85 % odnosno 38.464.122,44 EUR (292.327.330,52 HRK) financira iz EU fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija dok 15 % nacionalne komponente u iznosu od 6.787.786,31 EUR (51.587.175,98 HRK) sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Glavna ravnateljica na svečanosti
Završna svečanost projekta METMONIC